Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette er de nye rådene for korona-test

Personer som er friske, bør ikke testes for korona-virus. Det sier Folkehelse-instituttet.

Få er syke med viruset korona i Norge nå. Det er lite smitte. Derfor er det heller ingen vits i å teste grupper med friske folk. Det sier Folkehelse-instituttet (FHI).

Et eksempel er bedrifter som ønsket å teste mange.

FHI ønsker testing av personer som kjenner seg syke. Det gjelder folk som har infeksjon i luftveiene som ahr kommet plutselig. Folk som har feber eller hoste. Eller om de har tungt for å puste. De ønsker også testing av personer som legen mistenker har covid-19. Det skriver FHI i en pressemelding.

Lurer du på om du er testet av korona? Dette bør du gjøre.

De sier også at folk som testes nå, trolig vil få negativ svar på testen. Det vil si at de ikke er smittet. Det gjelder personer som ikke har symtomer eller økt risiko for smitte. Årsaken er at det er så lite smitte i det norske samfunnet nå.

Om 12.000 personer i Norge testes for korona-virus, vil 15 få positiv test. Men bare én av disse er virkelig smittet. Årsaken er falske, positive svar på prøver. Dette vil bli veldig tydelig hvis det ellers er lite smitte. Men det kan skyldes feil med testene.

– I slike situasjoner bør ikke helsepersonell stole på et positivt resultat. De bør ta en prøve som bekrefter det, sier lege Joakim Øverbø. Han jobber ved FHI.

Les også:

Klar Tales journalist hadde symptomer og måtte testes. Slik opplevde hun det.

Våren med korona-smitte