Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette er endringen i loven om abort

Kvinner får ikke lenger bestemme selv om de vil fjerne fostre. Endringen i abortloven vil gjelde om de er gravide med flere enn ett barn.

Det har vært mye strid rundt regjeringens nye politikk om abort. Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre ble enig om en ny regjering. Det betyr at det også gjøres endringer i saker som er spesielt viktige for noen av regjerings-partiene.

Kristelig Folkeparti (KrF) fikk ja til et forslag om endring i loven om abort. Helseminister Bent Høie forklarte endringene tirsdag 19. februar.

– Vi foreslår at alle foster-reduksjoner skal behandles i abort-nemnda, sa Høie på en pressekonferanse. Han holdt denne sammen med Olaug Bollestad. Hun er fungerende partileder i KrF.

Foster-reduksjon er lov i dag. Det er å ta bort ett eller flere fostre når du er gravid med flere enn ett barn. Dette er lov fram til uke 12 i svangerskapet. Det er den samme regelen som gjelder for vanlig abort. Dette blir nå endret.

Heretter må kvinner snakke med en abort-nemd hvis de ønsker abort av fostre i et svangerskap med flere barn.

– Det betyr at foster-reduksjon ikke lenger er selvbestemt, sa Høie.

Høie sa at kvinnenes alder og situasjon i livet også vil ha noe å si.

Han forklarte at kvinner må vise til flere vansker i livet. Det blir ikke nok å si at to barn blir for hardt i forhold til ett. 

– Det kreves at det finnes andre forhold som gjør livet vanskelig. Dette er forhold som i dag også gjelder etter uke 12, sa han.

Kvinner som ønsker abort etter uke 12, må også snakke med en abort-nemnd. Dette gjelder også i dag.

Regjeringens forslag skal først ut på høring. Så må endringen i loven opp i Stortinget. Men der har regjeringen flertall. Dermed vil forslaget trolig bli noe av.