Norge

– Dette er ikke brød. Det er kaker.

Lille Gaupefot er et nytt brød for barn. Det skal friste de minste med et pote-avtrykk. Men sunt er det ikke.

SØT: Lille Gaupefot er et nytt og sunt brød for barn. Det gir barna energi til lek og gøy ute i naturen, mener produsenten. Men brødet er ikke sunt i det hele tatt. Det mener en ekspert på ernæring.
Publisert Sist oppdatert

Lille Gaupefot er et nytt brød fra Polarbrød. Brødene er små og runde. Det har et pote-avtrykk fra en gaupe. Avtrykket kan trykkes ut.

Produsenten beskriver brødet som naturlig sunt. Og opplyser at det er bakt på fullkorn av havre.

Det gjør at mange oppfatter brødet som sunt. Det stemmer ikke, mener Wenche Frølich. Hun er professor i mat og ernærings-vitenskap ved Universitet i Stavanger. Hun har sett nøye på hva brødet inneholder.

Produsenten sier at det er 6,7 prosent sukker og sirup i brødene.
– Det er altfor mye. Det er ikke slik et brød for barn skal være i Norge. Dette er brød med lite fiber og mye sukker. Derfor vil jeg kalle det en kake, sier hun.

Frølich er også bekymret over at brødet er tilsatt hvete-gluten.
– Det er ikke nødvendig. For mye gluten kan få noen til å utvikle sykdommen cøliaki, sier hun. Det betyr at de ikke tåler gluten.

Frølich vil ikke anbefale å spise brødet hver dag.
– De som lager brødet kaller det er et naturlig sunt brød uten tilsetninger. Men de bruker både sukker og sirup for å få brødet til å holde seg. Brødet inneholder under 20 prosent sammalt mel. Barn kan spise mye grovere brød enn det, sier hun.

Helse-direktoratet anbefaler voksne å spise 25-35 gram fiber per dag gjennom maten. Det finnes ingen norske anbefalinger for hvor mye fiber barn bør spise.
– Lille Gaupefot er bra som godteri på en lørdag. En litt sunnere type godteri. Det er ikke noe jeg ville gitt til barn hver dag, sier Frølich

Den norske produsenten av Polarbrød heter Findal & Krogh as. Daglig leder er Jarle Findal.

Han innrømmer at brødet er søtt.
– Det er riktig at det er noe sukker i brødet. Men det er ikke tilsatt noe for at det skal holde seg lenger. Brødet er laget for barn i alderen 2-10 år, sier Jarle Findal.

Det er størrelsen på brødet som gjør det godt egnet for barn, mener han.
– Det er mindre enn vanlig Polarbrød. Det gjør det lett å holde for små hender, sier Findal til Klar Tale.
Han mener også at brødet kan forsvares som naturlig sunt.
– Det er nordiske anbefalinger på hvor mye fiber barn bør ha. Brødet er utviklet av forsknings- og utviklings-avdelingen til Polarbrød i Sverige. Barn under to år bør ikke ha for mye fiber, sier han.