Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette kan skje om de ikke blir enige

Statsbudsjettet må bli klart. Hvis ikke kan regjeringen miste makten.

Statsbudsjettet er ennå ikke klart. Mandag møttes lederne for partiene Høyre, Fremskrittspartiet (Frp), Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF). De klarte ikke å bli enige da heller. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Partiene har kranglet lenge om statsbudsjettet. De legger en plan for hva Norge skal bruke penger på i 2017. Høyre og Frp er i regjering. De samarbeider med Venstre og KrF om budsjettet. Politikerne må godkjenne budsjettet i Stortinget.

Men samarbeidet går ikke så bra. Partiene har hatt mange møter. De har diskutert mye. Det er lenge siden de skulle være ferdige. Men ennå er de ikke enige.

– Jeg er veldig usikker på om vi blir enige. Mer usikker enn noen gang, sier Knut Arild Hareide til kanalen NRK.

Trine Skei Grande syns det er vanskelig å samarbeide med regjeringen. Det sa hun til kanalen TV2 etter møtet mandag. Regjeringen har bestemt seg før de begynner å forhandle, mener hun. Grande er leder for partiet Venstre.

Om under en uke skal budsjettet presenteres til Stortinget. Hva skjer om de ikke blir enige før det?

Det vil bli krise, skriver NRK. I verste fall kan regjeringen løses opp, skriver kanalen. Frp kan nekte å samarbeide hvis de ikke får de som de vil. Mange ledere i Frp vil heller være utenfor regjering enn å bli enige med Venstre sine forslag. Det sa de til avisa Dagbladet i oktober.

Frp kan måtte forlate regjeringen. Da må Høyre ha makta alene. Erna Solberg kan fortsette som statsminister. Men det er ikke lett å regjere uten å ha fast støtte for politikken sin.

Regjeringen kan komme med en trussel. Det kalles et kabinett-spørsmål. Da sier regjeringen at de vil slutte hvis de ikke får flertall for forslaget sitt.

Om regjeringen må slutte, blir det regjeringskrise. Da må Arbeiderpartiet (Ap) ta over makta. Partiet har flest representanter på Stortinget (55). De må lage en ny regjering med en gang.

Partiene er mest uenig om klima og miljø. Høyre og Frp vil gjøre det billigere å kjøre bil. De vil at folk skal betale mindre skatt om de pendler. De ønsker også billigere bompenger. Og at det blir billigere årsavgift på bil. Men Venstre og KrF er helt uenig.

LES MER: – Kan bli regjeringskrise

LES MER: Haster tilbake til Oslo

LES MER: Ennå ikke enig om statsbudsjett