Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Disse kan du trygt spise

Det er giftstoffer i 95 prosent av norske jordbær. Men mengden er så liten at Mattilsynet mener du trygt kan spise dem.

Mengden av plantevern-midler i norsk mat er innenfor grensen av hva som er lov. Det viser Mattilsynets overvåkning av norsk mat. Frukt og grønt som er importert fra utlandet, har oftere for høyt innhold av giftige stoffer. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I undersøkelsen er nærmere 1.500 prøver av frukt, grønnsaker, barnemat, mat fra dyr, korn og ris blitt testet. Matvarene kommer fra 59 ulike land. Til sammen var 63 prosent av prøvene av importert mat. 37 prosent var mat laget i Norge.

En del av de importerte varene hadde for mye giftstoffer i seg. Det var for høyt innhold av plantevern-midler i 3,2 prosent av matvarene. Importerte matvarer fra Afrika og Asia har høyest innhold av plantevern-midler. Mattilsynet mener disse kan skade helsen til både voksne og barn. Dette gjaldt spesielt karriplanter. Men det var også mye gift i andre importvarer som ananas og bønner.

Men norske matvarer har lite giftige plantevern-midler i seg. De har så lite giftstoffer at Mattilsynet mener det er mer sunt enn skadelig å spise disse matvarene.

– Det finnes også rester av plantevern-midler i norske produkter. Men de siste fire årene har vi ikke funnet et eneste tilfelle av mer gift enn det som er lov. Det gjelder i produkter fra Norge, sier Børge Holen til avisa VG. Han er seksjonsleder ved Bioforsk.

Det finnes rester av plantevern-midler i 95 prosent av de undersøkte jordbærene. Men mengden i norske jordbær er liten. Derfor mener Mattilsynet at det er veldig liten fare for at det er skadelig å spise dem. Også her har de importerte høyere innhold. Det er sammenlignet med de norske jordbærene. Men utenlandske jordbær har ikke mer gift i seg enn det som er lov.