Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Døde i skred på Svalbard

Ti hus er tatt av skred i Longyearbyen på Svalbard. En mann er død og flere barn er alvorlig skadd.

Tidlig lørdag morgen kom det et snøskred ned ei fjellside i Longyearbyen. Ti hus ble tatt av skredet, skriver Svalbardposten. Skredet traff husene som kalles spisshusene. De ligger nedenfor fjelltoppen Sukkertoppen i Longyearbyen.

En mann ble lørdag ettermiddag funnet død i skredet, ifølge Sysselmannen. Det er en mann i 40-årene som bor fast i Longyearbyen.

– Vi har tatt imot flere skadde, blant dem barn, sier pressevakt Marit Einejord ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), til nyhetsbyrået NTB.

De skadde får behandling på Longyearbyen sykehus. UNN har sendt personell fra Tromsø for å hjelpe til på lokalsykehuset.

Fortsatt er flere personer ikke gjort rede for etter skredet som gikk fra fjellsiden over Longyearbyen lørdag formiddag. Ingen er formelt meldt savnet.

– Det jobbes nå med å få oversikt over hvem som bodde i husene, og om de var til stede da raset gikk, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NRK.

Politiet, brannmannskaper og andre hjelpemannskaper forsøker å få oversikt. De går fra hus til hus. Flere mennesker er allerede reddet ut. Men flere personer er ikke gjort rede for etter skredet i Longyearbyen. Det opplyser Sysselmannen på Svalbard til NTB. Det vil si at de kan være savnet.

Flere av husene skal ha flyttet på seg. Bilder fra stedet viser at noen hus er fylt med snø. Flere er knust i hverandre.

– Situasjonen er uoversiktlig. Det er gått et stort skred. Vi har nettopp satt opp stab her, så det er lite jeg kan si. Det sa Kjerstin Askholt til avisa VG rundt klokken 11. Hun er sysselmann på Svalbard. Alle folk som kan bidra, er kalt ut.

Longyearbyen lokalstyre ber folk som har spade, om å melde seg. De trenger hjelp til å grave, skriver nyhetsbyrået NTB.

Fredag kom det verste uværet på Svalbard på 30 år. Det ble advart mot vind så sterk som orkan styrke. Sysselmannen ba folk om å holde seg innendørs.