Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Du må vente på svar om grensa

Får du reise til Sverige på ferie? Eller kan du dra rundt i Europa som normalt? Du må vente på svar.

15. juni har regjeringen lovet at folk skal få vite mer. Denne dagen åpner grensene mellom flere land i Den europeiske union (EU). Blant dem er Danmark. Nordmenn får reise dit da. Landet vil slippe turister inn igjen.

Norge har varslet at de kommer med en plan for åpning av grenser mot land i Norden.

– Vi jobber intensivt med andre land for å bli enige om retningslinjer, sier Monica Mæland. Hun er justisminister.

Det er kort tid til ferien starter for mange. Vi vet at vi får dra til Danmark. Men får vi dra til Sverige?

Klar Tale spurte Mæland om hvor raskt folk får svar om hvor ellers de kan reise. Blir det fredag? Eller må de vente til mandag?

– Vi vil gi informasjon når vi har den, så fort vi har den, sier Mæland.

– Vår plan er så raskt som mulig å avklare vilkårene for å reise til Danmark. Så jobber vi med resten av de nordiske landene. Vi må bli enige om vilkårene der, sier hun.

Mæland forklarer at smitten er forskjellig i disse landene.

– Da må vi kanskje ha forskjellige datoer for dette. Og så vil vi frem mot 20. juli vurdere land i Europa som ligger nær oss. Det vil komme når vi kan informere om det, sier Mæland.

Finland sier de vil la folk fra naboland komme inn i landet fra 15. juni. Men svenskene må vente lenger. Danmark sier også at svenskene må vente lenger enn de andre nabolandene.

Den europeiske union (EU) har en plan for å åpne grensene i Europa. EU-kommisjonen sa allerede i mai at de vil åpne opp så fort som mulig. Men først må de ha kontroll på korona-smitten.

EU legger opp til en gradvis åpning av de ytre grensene fra juli. Den indre kontrollen blir borte i de fleste land veldig snart.

De fleste land i EU og i samarbeidet Schengen planlegger å åpne for at folk igjen kan reise fritt i unionen fra 15. juni. Resten resten ventes å følge etter innen kort tid. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

De første grensene som åpner, er mellom de landene er i samme situasjon. Det er land som har like mange smittede. De har også samme utviklingen i hvor mange som er smittet.

Allerede søndag åpner Polen sine grenser.

Tyskland vil stanse kontrollen ved grensa fra 15. juni. Samme dag opphever de reglene for karantene for innreise fra alle land i EU. Kun Spania er unntatt. Der gjelder krav om karantene ved innreise fram til 21. juni.

Men Tyskland vil fortsette med regler for folk som reiser til og fra land med mye korona-smitte. Det gjelder blant annet Sverige, sier innenriksministeren i Tyskland.