Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Én av 149 testet seg på Flesland

Helse-myndighetene vil at flere skal bli testet for korona når de kommer til Norge. Men det var bare én som brukte tilbudet ved første mulighet.

Et nytt testsenter for korona åpnet søndag. Det er på Bergen lufthavn Flesland. Det er et tilbud for at folk som kommer med fly kan teste om de er smittet av korona. Et fly fra Amsterdam kom til Bergen søndag. Det hadde 149 passasjerer. Men bare én ville la seg teste.

Les også: Sier folk bør unngå reiser til alle land

– Jeg testet meg for tre uker siden. Jeg vil bare komme meg fortest mulig fra flyplassen, sier Daniel på 21 til Bergensavisen. Han er fra Nederland, og var en av de som valgte bort testen. Bare Raphaela på 23 år lot seg teste. Hun er utvekslings-student fra Tyskland.

– Det er litt sjokkerende at bare jeg testet meg. Det er jo gratis. Men jeg tror mange er redd for å teste positivt. Da får de ødelagt ferien, sier hun.

Les også: Ber alle som har vært i utlandet, teste seg

Bjarte Nore er overlege og jobber på teststasjonen. Han er fornøyd med selve opplegget for at folk skal kunne teste seg. Men han er skuffet over at så få testet seg. Han mener testingen kom som en overraskelse på mange. Men han tror at flere vil teste seg når de finner ut av det er en mulighet.

– Det kan være at en og annen er redd for å teste positivt. Men jeg tror ikke det er den viktigste årsaken til at folk ikke tester seg, sier Nore.

Les også: Ber om at mange jobber hjemmefra til 2021

En test tar bare noen sekunder. Folk fra Norge får svar ved å logge inn på Min Helse Norge. Folk fra andre land vil bli oppringt når svaret på prøven er klart.

Bjørn Guldvog er helse-direktør. Han sier myndighetene jobber med å sette opp flere testsentre. De skal være på steder med mye trafikk. Han sier det kan være for eksempel flyplasser og på store grense-overganger. Håpet er å oppdage smitte så tidlig som mulig.

Les også: – Norge kan miste kontrollen