Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

En million innvandrere

Om 15 til 20 år vil det bo én million innvandrere i Norge.

Jon Michelet er tidligere redaktør for avisa Klassekampen. På 1980-tallet var han politiker for partiet Rød Valgallianse (RV). Partiet heter nå Rødt.

Jon Michelet foreslo at Norge trengte én million innvandrere. Det sa han i en tale på arbeidernes dag 1. mai i 1987. Mange lo av Michelets forslag. De syntes det var ekstremt. Forslaget var heller ikke populært i Michelets eget parti RV. Det skriver Dagsavisen.

Jonas Gahr Støre er utenriksminister for Arbeiderpartiet (Ap). Han sier at Michelets gamle forslag kan bli virkelighet.

– Innen 15 til 20 år kommer en million innbyggere i Norge til å ha innvandrerbakgrunn. Det må vi leve med, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til avisa VG.

Støre leder Arbeiderpartiets integrerings-utvalg. Dette utvalget starter nå et stort arbeid. De skal finne ut om det skal lages bedre regler. Det gjelder blant annet for ekteskap, klær i skolen og hjemmeværende koner.

– Der jeg kommer fra er det ikke greit å være gift med sin fetter. Det tenker jeg er et tema som går på frihet for andre- og tredjegenerasjons innvandrere. Det gjelder dersom de systematisk må gifte seg med slektninger, sier Støre.

I enkelte innvandrer-miljøer blir det sett på som bra å ha en kone som er hjemme. Det liker ikke Støre.

– Vi kan ikke gjøre noe med at kvinner velger å hjemme. Men dette kan være i grenseland mellom frihet og tvang, sier Støre.

Kvinner er viktige i arbeidet for partiets integrerings-utvalg, mener Støre.

– Vi må ha regler som gjør det forbudt å holde kvinner nede. Men også normer og verdier teller, sier utenriksministeren.