Norge

Endres avgiften på sukker og død?

I dag (tirsdag) kommer svaret. Da legger regjeringen fram sitt endrede statsbudsjett.

Endringer i avgiftene på sukker og død. Mer penger til Forsvaret, fangst av klimagasser og barnehager. Det er opposisjonens viktigste krav til endringer i nasjonal-budsjettet.

Tirsdag legger regjeringen fram sine endringer i budsjettet. De kommer også med sitt forslag til neste års budsjett for kommunene.

Det har vært mye snakk om avgifter. De siste årene har de borgerlige partiene innført flere av dem. Noen har gjort folk sinte, eller fått dem til å le. Som pose-avgiften, flypassasjer-avgiften, avgiften på sukker og det såkalte dødsgebyret. Det er en ny avgift «for å dø».

– Jeg er spent på om det kommer enda flere lite gjennomtenkte avgifter nå. For regjeringen har mange store løfter de skal skaffe penger til. Men disse avgiftene har jo ikke akkurat fungert særlig godt, sier Rigmor Aasrud til nyhetsbyrået NTB. Hun er finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Det er særlig avgiften på sukker som har provosert flere. Den er økt med 83 prosent. Avgiften på bruk og andre drikkevarer uten alkohol, har økt med 42,3 prosent. Det har gjort at norske bedrifter har tapt masse penger, ifølge hovedorganisasjonen NHO. Mange nordmenn velger å handle brus og søtsaker i Sverige. Svenske-handelen har økt siden avgiften ble innført i år, ifølge NHO.

– Vi krever at avgiften blir som før. Det er for å trygge norske arbeidsplasser og sikre norsk verdiskapning, sier Sigbjørn Gjelsvik til NTB. Han er finanspolitisk talsperson i Senterpartiet.

En annen avgift det har vært mye snakk om, er det såkalte dødsgebyret. Det er på 1.130 kroner. Høyre og Fremskrittspartiet fikk forslaget gjennom. Det skjedde i forhandlingene om budsjettet med Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre før jul.

KrF har siden endret mening om avgiften.

Det er flertall mot gebyret på Stortinget. Likevel har justisminister Tor Mikkel Wara sagt at det skal innføres, ifølge avisa Vårt Land. Årsaken er at KrF har skrevet under på avtalen.

Kjell Ingolf Ropstad er KrFs finanspolitiske talsmann. Han reagerer sterkt på at regjeringen ikke ser ut til å droppe avgiften.

– Jeg håper de tar en ekstra runde på dette internt og lar være å innføre det. Det er en avgift som rammer de svakeste og som er usosial, sier Ropstad til NTB.

Opposisjonen krever i tillegg mer penger til fangst og lagring av klimagass. De vil ha mer penger til Hæren og Heimevernet. De rødgrønne partiene vil ha mer penger til barnehagene. Det er for å kunne ha råd til nok personer på jobb.

Noen endringer i budsjettet er allerede kjent. Det blir satt av penger til 700 nye plasser på sykehjem.

148 millioner kroner ekstra går til å bygge boliger og andre ting på Svalbard.

130 millioner kroner ekstra skal gå til tiltak mot søppel i havet.

38 millioner kroner skal gå til å flytte 80 familier og 170 barn ut av asylmottak. Samtidig skal reglene for ID-dokumenter bli mindre strenge.

Siste utgave

På forsiden nå