Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Etterforsker sykehus for feil

Nordlandssykehuset i Bodø skal i flere år ha feiltolket celleprøvene til en kreftpasient. Nå etterforsker politiet sykehuset.

Prøvene til en pasient med kreft ble feiltolket i flere år. Følgene ble at pasienten ble mye sykere enn hun burde vært. Nå etterforskes Nordlandssykehuset i Bodø i Nordland av politiet. Det sier kommunikasjons-sjef Randi Angelsen til tidsskriftet overfor Dagens Medisin.

Det er Fylkesmannen i Nordland som ba om politi-etterforskningen. Flere ansatte ved sykehuset skal ha vært avhørt de siste ukene. Saken er også til behandling i Norsk pasientskade-erstatning.

Det var i fjor at det ble tatt en vevsprøve fra livmorhalsen til en kvinne. Prøven viste forandringer som kan tyde på kreft. Hun hadde tidligere rutinemessig tatt celleprøver fra livmorhalsen i 2007, 2010 og 2012. De fikk hun beskjed om at var normale.

Da de så på de gamle prøvene på nytt i 2013, ble det oppdaget at de var tolket feil. De viste celleforandringer som tydet på kreft under utvikling.

Hadde prøvene vært besvart riktig i første omgang, kunne kvinnen trolig blitt mye enklere behandlet. Hun hadde sluppet med et mindre kirurgisk inngrep og unngått cellegift og strålebehandling, opplyser sykehuset.

– Sykehuset har også sett at samme feilvurdering er gjort i noen andre tilfeller, skriver sykehuset. De har nå endret på den delen av sykehuset som behandler prøvene, for å hindre at det skjer igjen. Saken gjelder feiltolkning av celleprøver som ble analysert ved Diagnostisk klinikk.

Sykehuset har innkalt til pressekonferanse fredag for å informere om saken. Medisinsk direktør Barthold Vonen og Angelsen møter pressen fredag.

Sykehuset opplyser at Vonen særlig har arbeidet med forbedring av kvalitet og pasientsikkerhet. Han er også viktig i den nasjonale kampanjen for pasientsikkerhet. Der er Nordlandssykehuset er et av sykehusene det er startet med.