Norge

Fare for flom i flere elver

Det har regnet mye i helgen. Det har ført til mye vann i flere elver. Vannet stiger fortsatt på grunn av snø som smelter.

I flere elver i både Sør-Norge og Nordland har det kommet mer vann enn vanlig. Årsaken er alt regnet som har kommet i helgen. Og vannet stiger fortsatt som følge av snø som smelter.

De nærmeste dagene vil vannet i noen av elvene fortsette å stige. Årsaken er høye temperaturer, mer snøsmelting og fortsatt regn i deler av Østlandet. Det melder Norges vassdrags- og energi-direktorat (NVE). Dette gjelder spesielt i Gudbrandsdalen.

– Vannføringen har i løpet av søndag og natt til mandag nådd oransje nivå. Det gjelder i mange elver både i Sør-Norge og i Nordland. Mange har har nådd toppen, men flere er fortsatt stigende, sier Elin Langsholt til nettstedet varsom.no. Hun er vakthavende hydrolog i NVE.

– Oransje nivå er en alvorlig situasjon som skjer sjelden. Det kan føre til alvorlige skader. Folk bør ikke være nær elver og bekker med stor vannføring. I den grad det nå er mulig, er det viktig å sikre og flytte verdier langs utsatte vassdrag, sier Langsholt.

Både fredag, lørdag og søndag har det kommet mye regn. Det fortsatte på formiddagen mandag på østlige deler av Østlandet.

Både i Gudbrandsdalslågen og i Otta har vannet steget siden søndag. Ottavassdraget renner til Lågen. Der har vannet stedet mye. I Vestland fylke var vannføringen i Strynevatnet på rødt nivå lørdag kveld. Det er det mest alvorlige nivået. Vannet har steget noe siden da. Det er ventet at vannet vil fortsette å stige i noen dager til.

– Det ventes fortsatt høye temperaturer de neste tre dagene. Og fortsatt stor snøsmelting i Nordland. Dette kan gi vannføringer på gult og til og med oransje nivå i løpet av de neste tre dagene, sier Langsholt.

Det er fortsatt stor skogbrannfare flere steder i landet før St. Hans. Det er til tross for regnet som har kommet.

Dette gjelder spesielt i Innlandet og Trøndelag, samt deler av Vestland, Møre og Romsdal, Nordland og Troms og Finnmark. Det melder Meteorologisk institutt.

Fra 15. april til 15. september er det forbudt å tenne bål. Det gjelder i eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er hovedregelen. Men det er lov å tenne bål der du garantert ikke starter en brann.

Det er uansett ikke fritt fram å tenne sankthans-bål. Det er forbudt i eller nær skogen. Der det garantert ikke fører til brann, er sankthans-bål tillatt. Det er ved tilrettelagte bålplasser i strandkanten langs kysten.

Siste utgave

På forsiden nå