Norge

Flyktningkrise, ekstremvær og oljeknekk

Dette skjedde i Norge i 2015.

Publisert Sist oppdatert

Januar

7. januar: Prisen på olje fra Nordsjøen faller. Den er under 50 dollar fatet for første gang siden mai 2009.

10. januar: Ekstremværet Nina herjer i vest, sør og øst. Noen steder har den sterkeste orkanen på over 20 år.

14. januar: Stortinget snakker om mistankene om økonomisk uærlighet i Vimpelcom. Selskapet er delvis eid av norske Telenor.

16. januar: Sadi Bugingo fra Rwanda dømmes i Borgarting lagmannsrett til 21 års fengsel. Han var med å drepe 2.000 mennesker under folkemordet i hjemlandet i 1994.

20. januar: Regjeringen trekker ny grense for iskanten i nord. De beskyldes for å planlegge oljevirksomhet lenger nord.

24. januar: Martin Ferner dør. Han ble 87 år gammel. Ferner var gift med prinsesse Astrid.

25. januar: Mulla Krekar løslates etter å ha sonet ferdig dommen for trusler. Politiet vil sende ham til Kyrksæterøra i Hemne kommune. I mars får han støtte fra retten.

29. januar: Kokken Ørjan Johannessen vinner gull den franske konkurransen Bocuse d'Or.

Februar

2. februar: Skjeggestad-brua faller sammen. Den ligger på E18 i Holmestrand i Vesfold. Ingen blir skadd, men restene av brua må sprenges vekk. E18 er stengt i over fire måneder.

4. februar: Regjeringen, Venstre og Kristlig Folkeparti (KrF) lover å sørge for 40 prosent mindre skadelige utslipp fram til 2030.

5. februar: Det blir nei til forbud mot tigging i Norge. Høyre og Fremskrittspartiet trengte støtte fra Senterpartiet (Sp) for å få ja på Stortinget. Men Sp ombestemmer seg.

6. februar: Justisminister Anders Anundsen må svare på Stortinget. Han har brukt tvang for å sende ut flere barn som er asylsøkere. Det går mot avtalen mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre.

7. februar: Rundt 50.000 personer mister strømmen når ekstremværet Ole kommer. Det settes nye vindrekorder i Nordland og Troms.

13. februar: Mulla Krekar anmeldes for nye trusler mot en kurder han har truet før. I oktober blir han dømt i Oslo tingrett til ett og et halvt års fengsel.

21. februar: Over 1.300 personer danner en ring rundt synagogen i Oslo. De sier nei til hat mot jøder.

25. februar: Fremskrittspartiet (Frp) får under 10 prosent støtte i en undersøkelse. Samtidig får Arbeiderpartiet (Ap) 43,4 prosent støtte.

Mars

3. mars: Thorbjørn Jagland må slutte som leder av Nobelkomiteen. Kaci Kullmann Five overtar.

4. mars: 720 piloter streiker i flyselskapet Norwegian. Streiken varer i 11 dager. 800 andre ansatte og over 150.000 passasjerer blir påvirket.

6. mars: En kvinne blir frifunnet for drap på ektemannen Per Gunnar Asheim i Lier i Buskerud. Men hun blir dømt for grov mishandling av mann og barn. I ankesaken i november blir hun dømt til 21 års fengsel for overlagt drap.

25. mars: Arfan Bhatti dømmes til 10 måneders fengsel for vold mot familien. Bhatti anker dommen helt til Høyesterett. Men dommen blir stående.

26. mars: Organisasjonene LO og NHO blir enige i lønnsoppgjøret.

27. mars: Legen og miljø-aktivisten Gunhild Stordalen forteller om den alvorlige sykdommen sin.

April

9. april: Norge markerer at det er 75 år siden andre verdenskrig startet.

10. april: Joakim Lystad må slutte som sjef i arbeids-etaten NAV. Han har ikke hatt god nok styring på økonomien og datatrøbbelet.

18. april: Dmitrij Rogozin mellomlander på Svalbard. Han er vise-statsminister i Russland og har fått nei til å være på norsk jord. Norge reagerer, Russland mener at Norge overdriver.

20. april: Regjeringen varsler at Norge skal hjelpe flyktninger i Middelhavet. De vil sende et sivilt skip. De får kritikk fordi det ikke vil skje før 1. august.

Mai

6. mai: Kim Andreas Kristiansen dømmes til 17 års fengsel for drapet på stefaren Bjarte Hansen. Han drepte ham og kuttet opp liket natt til 14. august 2014.

6. mai: Politiet i Tromsø pågriper en ansatt i en barnehage. Han siktes for overgrep mot 17 barn.

12. mai: Thomas Müller dømmes i lagmannsretten til 21 års fengsel for drapet på kona Agnes Elisabeth Müller. Han anker dommen til Høyesterett. I desember avviser de anken, og dommen blir stående.

22. mai: Fem personer dømmes for overgrep mot en baby. Tre av dem får dommer om forvaring fra 6,5 til 11 år.

Juni

8. juni: En norsk 18-åring blir pågrepet i Göteborg i Sverige. Han skal være på vei til Syria for å krige for terrorgruppa Den islamske staten (IS). Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har filmet 18-åringen til en dokumentar. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tar filmene. Men i november sier Høyesterett at PST må gi filmene tilbake til Rolfsen.

10. juni: Partiene på Stortinget blir enige om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre åra.

12. juni: Statoil sier at de må kutte enda 2.000 stillinger. Mer enn 21.000 jobber er borte i løpet av første halvår.

26. juni: Ei 15 år gammel jente blir det første barnet som blir dømt til forvaring. Hun drepte miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund i 2014. 15-åringen anker dommen på ni års forvaring.

26. juni: Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland slutter i jobben. Det skjer dagen etter at han får kritikk for Monica-saken. Politiet mente 8 år gamle Monika Sviglinskaja begikk selvmord i 2011. Så ble stefaren hennes siktet for drap på jenta.

Juli

7. juli: Thorleif Enger blir dømt til tre års fengsel. Den tidligere konsernsjefen i selskapet Yara skal ha opptrådt ulovlig i Libya og India. Han anker dommen.

10. juli: En 38-åring siktes for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999. Mannen ble dømt til tolv års fengsel for drapet i 2001. Han anket og ble frikjent i 2002. Nye bevis med arvestoffet DNA førte til nye siktelse.

27. juli: Avisa Dagens Næringsliv fjerner artikler etter anklager om kopiering. De sjekker artikler av journalist Daniel Butenschøn fra de siste åtte årene. Det viser seg at 40 artikler er jukset med.

31. juli: Politiet sikter islamisten Arfan Bhatti for vold mot en kvinne. Kvinnen sier Bhatti kastet henne mot en seng. Senere endrer hun forklaring og sier hun snublet. Bhatti sitter fengslet i varetekt i to uker.

August

5. august: En vekter i selskapet Nokas varsler politiet om natta og sier han er skutt i brystet. Det skjer på Blindern universitet i Oslo. Det skal også være en bombe på stedet. Senere tilstår vekteren at han skjøt seg selv og satte ut noe som lignet en bombe.

6. august: Sommerleiren starter for Arbeiderpartiets ungdomsparti AUF. Rekordmange har meldt seg på den første leiren på Utøya siden terroren i 2011.

8. august: En flykaptein og tre andre ansatte blir pågrepet på Gardermoen. De fire ansatte i selskapet Air Baltic har promille før de skal fly til Kreta. Alle blir dømt. Flykapteinen får fengsel i ti måneder.

15. august: Finansminister Siv Jensen fra Frp åpner valgkampen. Hun ber kommunene si nei til flyktninger fra Syria.

17. august: Politiet i Oslo har en stor aksjon kalt «Operasjon Sult». De sikter blant andre Metkel Betew for narkotikaforbrytelser og planlegging av ran og drap. Han er tidligere dømt for å være med på ranet mot Nokas i Stavanger i 2004.

18. august: Det blir kjent at kronprinsens familie har hatt ferie på en luksus-yacht. De nekter å si mer enn at de besøkte en venn. Flere krever mer åpenhet fra de kongelige.

September

4. september: I september kommer det 4.900 asylsøkere til Norge. Det er mer enn dobbelt så mange som i august. Det kommer så mange at Utlendings-direktoratet (UDI) må bruke hoteller til bosted.

14. september: Det er valg til kommunestyre og fylkesting. De borgerlige partiene mister makten i Tromsø, Bergen og Oslo. Miljøpartiet de Grønne øker mest. De får 4,2 prosent av alle stemmene. Fremskrittspartiet mister mest støtte. De får 9,5 prosent av stemmene.

16. september: En mann pågripes for drap på 20 år gamle Tina Jørgensen i 2000. Senere pågripes tre andre menn med tilknytning til Lyngdal i Vest-Agder.

18. september: Fjellpartiet Mannen i Møre og Romsdal kan rase ut. Folk må flykte fra hjemmene sine. Etter tre dager er faren over. Fjellet raste ikke denne gangen heller.

18. september: Politiet sikter ordfører Trude Drevland i Bergen. Hun fikk gratis reise til Venezia for å døpe et skip. Til gjengjeld kan hun ha gitt tjenester, mener politiet.

22. september: Resultatet av kirkevalget er klart. Det viser flertall i det nye Kirkemøtet for at homofile får gifte seg i kirka. Åpen folkekirke støttet dette. De fikk flest stemmer ved valget, som hadde rekord med 16,7 prosent deltakelse.

23. september: Norges Bank kutter styringsrenta til 0,75 prosent. Renta har aldri vært lavere.

Oktober

1. oktober: Mer enn 500 flyktninger har kommet over grensa fra Russland til Norge hittil i år, sier politiet. Tallet tidobles på to måneder. UD legger ut advarsler på sosiale medier mot å komme til Norge.

10. oktober: Den tunisiske dialogkvartetten får Nobels fredspris.

26. oktober: Fred A. Ingebrigtsen dømmes i lagmannsretten til ni års fengsel. Sjefen for Acta Kapitalforvaltning har drevet med ulovlig innside-handel.

27. oktober: Jon Fosse får Nordisk råds litteraturpris for 2015. Han vinner for de tre bøkene «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd».

29. oktober: Popidolet Justin Bieber blir irritert på fansen under en konsert i Oslo. Han går av scenen etter én sang.

30. oktober: Svein Aaser må slutte som styreleder i selskapet Telenor. Nærings-minister Monica Mæland har ikke lenger har tillit til ham. Hun er ikke fornøyd med informasjonen hun har fått i Vimpelcom-saken.

November

2. november: Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas innrømmer at han ikke fortalte alt da Stortinget snakket om Vimpelcom-saken 14. januar. En uke etter slutter Baksaas som konsulent for Telenor.

4. november: Tidligere konsernsjef i Vimpelcom, Jo Lunder, siktes av Økokrim. De mener han har opptrådt ulovlig rundt økonomien i selskapet.

12. november: Mulla Krekar pågripes i fengsel. Han er siktet i Italia for å ha planlagt terror med Den islamske staten (IS).

16. november: Politiet får fortsette å bære våpen. 9. desember forlenges dette åtte uker til. Bakgrunnen er terroren i Paris i Frankrike 13. november.

19. november: Stortinget sier ja til å stramme inn utlendingsloven. Allerede dagen etter gjelden den nye loven. Målet er at færre asylsøkere skal komme til Norge. Blant tiltakene er rask retur av asylsøkere med avslag.

23. november: Regjeringen og støttepartiene blir endelig enige om statsbudsjettet. Høyre og Frp godtar flere miljø-skatter for å bli enige med støttepartiene Venstre og KrF.

24. november: Anneke von der Lippe vinner den internasjonale TV-prisen Emmy. Den er Norges første. Lippe spilte i NRK-serien «Øyevitne».

26. november: Norge skjerper kontrollen ved grensene. De neste ukene kommer stadig færre flyktninger og asylsøkere til landet.

30. november: Fremskrittspartiet får mer støtte. Det viser alle de ni nasjonale menings-målingene i november. Alle de andre partiene på Stortinget taper støtte.

Desember

5. desember: Ekstremværet Synne raser over Rogaland og Agder-fylkene. Mye nedbør fører til flom. Bygninger, bruer og veier blir ødelagt.

8. desember: Prisen på et fat olje fra Nordsjøen vipper for første gang dette året under 40 dollar. Men den kryper så vidt over 40 dollar igjen før børsen stenger. Det er den laveste prisen på seks år.

10. desember: Nobelprisen deles ut til Den tunisiske dialogkvartetten.

11. desember: Annilese Miskimmon får jobben som ny sjef for Operaen i Oslo. Den irske kvinnen var tidligere sjef for Den Jyske Opera i Danmark. Karl-Heinz Steffens blir ny musikksjef.

15. desember: Statoil tilbyr for første gang sluttpakker til alle ansatte. Mer enn 27.000 stillinger i bransjen er vedtatt kuttet.

16. desember: Statsminister Erna Solberg gjør store endringer i regjeringen. Det blir fire nye statsråder. Tre får nye oppgaver. Sylvi Listhaug blir ny minister for innvandring og integrering.

19. desember: Et snøskred knuser flere hus i Longyearbyen på Svalbard. En mann og et barn dør.