Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fortsetter letingen etter savnet mann

Politiet forsetter å lete etter savnet mann i Jølster. Letingen skal skje under vann.

En mann er savnet etter jordskredet i Jølster. Det skjedde i Sogn og Fjordane tirsdag. Politiet har lånt en undervanns-farkost (ROV). Roboten, som er en miniubåt, kan styres fra overflaten. Den kan også filme under vann. Slik håper politiet at de kan finne den savnede mannen.

– Vi har lånt en ROV fra Bergen. Vi håper å starte søket rundt klokken 12, sier innsatsleder Synnøve Domben i politiet til nyhetsbyrået NTB.

Mannen ble tatt av raset ved fylkesvei 451 ved Årnes.

Forsatt blir det ryddet og gjort arbeid med sikring etter flere ras. Det ble samtidig søkt etter den savnede. Det ble gjort fra lufta og fra båt.

Far Jonny og sønnen Ole Jonny Hundvebakke bor i området hvor rasene kom. De skjønte først ikke hva lydene kom av. De gikk ut for å undersøke.

– Jeg gikk ut for å se. Men jeg hadde aldri sett for meg dette, sier Ole Jonny Hundvebakke.

De beskriver et voldsomt skifte i vær. Det var først 30 varmegrader og sol. Det ble til lyn, torden og kraftige regnbyger. Alt skjedde på minutter. De tror at uværet varte i flere timer.

Store steinmasser og jord raste ned fjellsiden. Det ble spredt ut over veien. Et gammelt verksted ble begravd i steinmassene. Flere trær er revet opp. Verken far eller sønn har opplevd slike ras før.

– Her går det ikke ras. Jeg har aldri sett at det har gått ras der før, sier Ole Jonny. Han peker mot raset der den savnede mannen skal ha blitt tatt.

Folk ble stående fast mellom rasene. Noen måtte sove i bilene sine.

Borgar Aamaas er klimaforsker ved Cicero. Han mener det vil komme flere slike ras i framtida. Det sier han til avisa VG.

– Det vil regne mer intens og ofte kraftigere. Det kan føre til flere og større regnflommer. Deretter er kan havet stige. Og til slutt kan det komme flere jordskred, sørpeskred, og flom, sier Aamaas.

Statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde sier til avisa VG at det er fornuftig å bruke mer penger på å sikre folk mot ras.

– Men vi kan altså ikke sikre alt. Norge er vilt og vakkert. Det har sin pris. Det ser vi av hvilke følger ekstremvær får, sier Tybring-Gjedde.

Statsråden sier det kan være aktuelt å flytte folk fra områder en vet er utsatt.

– Vi måtte gjøre det på Svalbard. Det kan være aktuelt flere steder, sier hun.