Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gjør seg klare for streik

Søndag kan 35.000 personer streike. Vi forklarer hvorfor.

35.000 personer kan streike fra søndag. Det skjer hvis partene ikke blir enige om lønn og andre avtaler.

 

Hvem skal streike?

Det dreier seg om folk i privat sektor. De jobber i flere bransjer, blant annet transport, renhold og byggebransjen. 29.000 av dem er medlemmer av organisasjonen LO. 6.000 personer er med i organisasjonen YS. LO og YS forhandler med arbeidsgivernes organisasjon. Det er NHO.

 

Når blir det i så fall streik?

Forhandlingene i privat sektor startet 12. mars. Da klarte ikke NHO å bli enige med LO/YS. Det ble brudd i forhandlingene 22. mars. Onsdag 4. april startet såkalt mekling. Da får partene hjelp av Riksmekleren til å bli enige. Fristen for å bli enige er ved midnatt. Altså natt til søndag 8. april.

 

Hvordan vil vi merke streiken?

Folk som jobber på ferger og busser, vil streike. Det gjelder blant annet i Oslo, Stavanger og Sandnes. Hvis streiken varer lenge, merkes den på annet også. Renholdere vil for eksempel streike. Det vil også folk som jobber med matvarer og transport av matvarer. Da kan vi få tomme butikkhyller hvis streiken varer lenge.

 

Hva er de uenige om?

Pensjon er det vanskeligste temaet. LO og YS krever en bedre ordning enn NHO godtar. NHO ønsker at dagens ordning blir uendret.

AFP er også et tema. Det er avtaler om tidlig pensjon. Partene er enige om at ordningen må endres. De er bare uenige om hvordan. LO og YS krever bedre ordninger. NHO mener det ikke er nok penger. Men staten sier at den ikke vil gi mer penger til AFP.

Partene er også uenige om tillegg for reise, kost og losji.

 

Hvor ille kan det bli?

Det avhenger av hvilke punkter de blir enige om. Bare 7.868 personer har krav om reise, kost og losji. Krav om AFP, lønn og pensjon gjelder for mange flere.

Etter hvert vil kanskje enda flere streike. Det kan dreie seg om opptil 200.000 personer i flere bransjer. Det blir i så fall den første storstreiken i privat sektor på 18 år.

 

Kilde: NTB

Noe mer du lurer på? Sjekk ut siden«derfor». Der samler vi saker der vi forklarer noe.