Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ingen straff etter Monika-saken

Politiets håndtering av Monika-saken førte til en stor skandale. Men politimester Geir Gudmundsen slipper skyld og straff.

Politiet i Bergen sviktet i saken om drapet Monika Sviglinskaja fra i 2011. Det har flere granskninger vist. Men Riksadvokaten vil ikke legge skylden på Geir Gudmundsen. Han var politimester i Bergen da politiet jobbet med saken.

- Riksadvokaten sier at politimesteren ikke har gjort noe galt. Dette er en renvasking av Gudmundsen, sier John Kristian Elden til avisa Dagbladet. Han er Gudmundsens forsvarer.

Eksperter har sagt at politiets arbeid i saken har vært for dårlig. Åtte år gamle Monika ble kvalt med et belte. Og det var tegn på innbrudd der hun ble drept. Men politiet henla saken. De mente det var selvmord. Politioverbetjent Robin Schaefer var uenig. Han trodde jenta var blitt drept. Og han varslet om dårlig politiarbeid. Saken utviklet seg til den største skandalen i norsk politi noen gang.

Flere i ledelsen i politiet i Bergen har sluttet. Gudmundsen har den siste tiden jobbet for Politidirektoratet (POD) i Oslo. Nå har han flyttet videre til en lederstilling i Interpol i Frankrike.

25. juli i år ble Donatas Lukosevicius dømt for drapet på Monika. Han var hennes tidligere stefar. Nordhordland tingrett mente 18 års forvaring var passende straff. Han må i fengsel i minst ti år. Først da kan det vurderes om han slipper ut igjen. Lukosevicius mener han er uskyldig. Han har anket dommen. Det er foreløpig ikke kjent når ankesaken vil starte.