Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Julegrana fra Oslo er på vei til London

Tirsdag ble en stor gran felt i Nordmarka. Den skal lyse opp på Trafalgar Square i London.

Det norske juletreet som skal sendes til London i Storbritannia, ble felt tirsdag i Nordmarka. Det 21 meter høye treet starter nå turen over Nordsjøen.

Tradisjonen med norsk julegran til London startet i 1947. Treet var en takk til det britiske folk. De hjalp Norge under krigen. Hvert år siden har en høy gran blitt hogd i Oslos skoger. Så sendes treet med skip over Nordsjøen. Det skjer rundt midten av november.

Årets tre har stått i Nordmarka i rundt 80 år. Det skal nå lyse opp i den britiske hovedstaden fra 6. desember og gjennom jula.

Oslos ordfører Marianne Borgen var til stede da treet ble felt. Det var også Lindsey Hall. Hun er borgermester i bydelen i London der Trafalgar Square ligger. Også Richard Wood var med. Han er britisk ambassadør i Norge.

Wood har bare vært ambassadør noen måneder. Så det er første gang han er med å felle treet.

– Et nydelig sted, og et fantastisk tre, sier Wood fra skogen i Nordmarka.

Ambassadøren sier at alle i London kjenner til treet. De vet hvor det kommer fra.

– Dette er en fin tradisjon. Det minner oss ikke bare om det som har vært. Det er også et symbol på det nære vennskapet mellom våre to land, sier Wood.

Det sier også ordfører Marianne Borgen.

– Alle trenger venner, også byer trenger venner. Så jeg synes dette er en veldig flott tradisjon, sier ordføreren til kanalen NRK.