Norge

Krangel i regjeringen om IS-siktet kvinne

Tirsdag hentet Norge en norsk kvinne og barna hennes fra Syria. Fremskrittspartiet var imot at Norge skulle hjelpe henne.

Regjeringen har ombestemt seg. Tirsdag hentet norske myndigheter en 29 år gammel kvinne fra Syria. Hun blir fraktet til Norge med hennes to barn.

Den norsk-pakistanske kvinnen har en sønn og en datter. Den fem år gamle sønnen er syk. Norske myndigheter henter dem hjem av hensyn til ham.

– Vi gjør det på humanitært grunnlag. Årsaken er at vi frykter sykdom hos barnet, sier Ine Eriksen Søreide til nyhetsbyrået NTB. Hun er utenriksminister.

Kvinnen er siktet for å ha vært med i terror-gruppa IS. Hun og barna ble ført over grensa mellom Syria og Irak. Det skjedde tirsdag omtrent klokka 14.40 norsk tid. Det skriver avisa Aftenposten.

Søreide vil ikke si når de kommer til Norge.

– Det er for å skjerme barna. Og for bidra til at situasjonen ikke blir vanskeligere, slik at de kommer seg hjem til Norge. Det sa hun på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Dermed har statsminister Erna Solberg og resten av regjeringen endret mening i saken. Før sa de at de ikke ville hente hjem kvinner som er mistenkt for å ha vært med i IS. Partiene i regjeringen har vært veldig uenige i saken.

Fremskrittspartiet (Frp) var veldig imot å hente kvinnen til Norge.

– Det er fordi vi ikke ønsker å gjøre noe for at IS-medlemmer skal komme til Norge. Det har vi har sagt hele tiden. Dette er en beslutning tatt uten Frps støtte, sier Jon Helgheim til NTB. Han er partiets innvandrings-politiske talsmann.

Frp mener at kvinnen har satt sine interesser foran det syke barnets. De mener hun har brukt barnet for å komme til Norge selv. Det sier Sylvi Listhaug. Hun er nestleder i Frp.

Søreide vil ikke svare på det Frp sier om saken. Men hun sier at partiet har vært med i diskusjonene.

– Frp har gjort sitt syn klart. Samtidig som at flertallet ønsker å gjøre et forsøk. Det er for å hjelpe et barn som trolig er sykt, sier hun.

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) har siktet kvinnen. Hun er siktet for å ha vært med i to terror-organisasjoner. Det gjelder Nusrafronten og Den islamske stat (IS).

PST kan pågripe kvinnen når hun kommer til Norge.

– De som blir med i IS, må regne med å bli pågrepet. Det kan skje i det de kommer hjem. Det har vi sagt hele tiden. Pågripelse kan derfor være en mulighet, sier Martin Bernsen til Aftenposten. Han er seniorrådgiver i PST.

Kan andre kvinner nå også regne med at de blir hentet hjem? Søreide svarer slik på spørsmålet:

– Ingen andre har bedt om hjelp til å bli hentet hjem. Det forholder vi oss til.

Den 29 år gamle kvinnen blir den første mistenkte som hentes tilbake til Norge. Det er etter å ha vært i et område kontrollert av IS.

– Dersom dette stemmer, er det veldig bra. Det er et viktig gjennomslag for KrF i regjering, skriver Knut Arild Hareide i en kommentar på Facebook. Han er tidligere leder i Kristelig Folkeparti (KrF).

Kjell Ingolf Ropstad er leder for KrF. Også han gleder seg over at barna er på vei til Norge.

– Disse barna er på vei til trygghet. Det er viktigere enn at dette er et viktig gjennomslag for KrF. Dette er en god dag, sier han.

Trine Skei Grande er leder for Venstre. Hun er glad og lettet. Det skriver hun i en epost til NTB.

– Dette har Venstre i regjering jobbet intenst med over lang tid. Barn skal ikke straffes for det foreldrene deres har gjort. Uansett hvor grufullt det måtte være, sier Grande.

Une Bastholm er talsperson for Miljøpartiet De Grønne (MDG). Hun synes regjeringen har brukt for lang tid i saken.

– Men samtidig er det veldig bra. Det er dersom dette gjør at gutten nå endelig får den hjelpen han trenger, sier hun.

Norge har jobbet lenge med å få hjem kvinnen og barna. Det sier Søreide.

– Det har vært en veldig krevende jobb å få til, sier hun.

Kvinnen har vært i leiren al-Hol i Syria lenge. Hun har vært sammen med sine to barn. Hun har nektet å sende sønnen til Norge uten at hun selv fikk bli med.

Siste utgave

På forsiden nå