– Kriseår for kommunene

2024 ble et vanskelig år for kommunene i Norge. Over halvparten gikk i underskudd.

Bildet viser styreleder Gunn Marit Helgesen. Ansiktet hennes er delvis gjemt av noe foran henne.
KRISE: KS-leder Gunn Marit Helgesen ser negativt på tallene fra årets undersøkelse.

Seks av ti kommuner gikk i underskudd i 2024. Det er 206 kommuner. Det viser en rapport fra Kommunesektorens Organisasjon (KS). 

10. juli la KS ut sin analyse over kommunenes økonomiske handlingsrom. Den viser hvor stor mulighet kommunen har til å tilby de som bor der de tjenestene de trenger. For eksempel skole og helse. 

I analysen fant de ut at 58 prosent av landets kommuner gikk i underskudd i 2024. Det er en dobling siden 2022, ifølge nyhetsbyrået NTB. 

Krevende år

Analysen til KS viser at 180 kommuner har begrenset handlingsrom. De er i rød kategori på KS sin liste. 

Det betyr at de måtte bruke penger de har spart, for å klare å holde vanlig drift i gang. 

For 37 kommuner hadde heller ikke nok oppsparte penger. Da måtte de låne penger. Det må de ta igjen med enda større kutt til neste år. 

– Det er veldig vanskelig for kommunene å få det å gå rundt. Det er en klar forverring i økonomien til kommunene. Det sier Helge Eide til kanalen NRK. Han er direktør for samfunn, velferd og demokrati i KS. 

83 millioner i minus

– Det er ingen tvil om at 2024 ble et kriseår for økonomien i kommunene, sier Gunn Marit Helgesen i en pressemelding. Hun er styreleder i KS. 

Vi må nesten 40 år tilbake siden økonomien i kommunene var like svak. 

– Jeg tror sentrale politikere bør ta dette til seg. De må tenke på hvor tjenestene som betyr mye for folk leveres. Det er i kommunene. De må bruke mer penger på kommunene. Det går ikke med ett eller to år til som dette. Det sier Einar Holmer-Hoven. Han er ordfører i Lillesand kommune. 

Lillesand er en av kommunene på rødt nivå. I 2024 brukte de 83 millioner kroner mer enn de hadde i budsjett, ifølge NRK. 

– Kommunene må omstille seg

Kjersti Stenseng er Kommunal- og distriktsminister. Hun er ikke overrasket over funnene. 

– Det var et spesielt krevende år for norske kommuner. Tallene stemmer godt overens med bildet vi har hatt gjennom året. Det sier hun til NRK.

Hun mener regjeringen har lagt en bedre plan for 2026. På samme tid må kommunene gjøre det meste av jobben selv. 

– Kommunene må omstille seg. De ta harde valg for å bruke penger på skoler, barnehager og eldreomsorg. Det vet vi at kommunene har gjort over lang tid. Men omstillingen må komme raskere enn det noen kan ha trodd. Det sier Stenseng. 

På høsten i fjor fikk kommunene 5 milliarder kroner mer fra regjeringen for å hjelpe i krisen. Disse pengene mener KS var helt nødvendige. 

Flere årsaker

Det er flere grunner til at økonomien i kommunene går dårlig. Mye gjeld pekes ut som den største årsaken. 25 prosent av kommunene hadde mer i gjeld enn de hadde i inntekter. 

Dersom kommuner må låne penger, blir også gjelden deres høyere. 

Mangel på arbeidskraft, høye renter og høye utgifter for helsetjenester nevnes også som grunner til at økonomien er dårlig.