Norge

Lærerne fortsetter streiken

Lærerne og KS ble ikke enige om arbeidstiden. Dermed fortsetter 5.500 lærere å streike. Flere lærere kan nå streike.

STREIKER:Lærerne ble ikke enige med arbeidsgiverne i KS om en avtale torsdag. Dermed streiker tusener av lærerne videre. Her intervjues Ragnhild Lied. Hun er Utdannings-forbundets leder.
Publisert Sist oppdatert

Lærere i Utdannings-forbundet og arbeidsgiverne i KS er uenige. De krangler om hvor mange timer lærerne skal være på skolen hver dag. 5.500 lærere var fra mandag i streik. Kommende mandag skal skoleåret etter planen starte. Torsdag møttes partene til et 12 timer langt møte hvor de skulle forsøke å bli enige. Men det skjedde ikke.

LES MER HER: Tar ut 5.500 lærere i streik

– KS har ikke forstått alvoret i situasjonen og kom oss ikke i møte. Derfor er det ikke grunn til å fortsette meklingen, sier Ragnhild Lied til nyhetsbyrået NTB. Hun er Utdannings-forbundets leder.

Også Skolenes Landsforbund, Musikernes Fellesorganisasjon og Norsk Lektorlag avsluttet meklingen med KS.

LES MER HER: Lærerne stemte NEI

Utdannings-forbundet sier at de har planer om å ta ut enda flere lærere i streik. Mange skoler blir trolig stengt. Elevene får ikke starte skoleåret på mandag som planlagt.

LES MER HER: Skolestarten kan bli forsinket

Riksmekler Nils Dalseide hjalp partene å snakke sammen. Han sa først at de snakket greit. Likevel ble det brudd.

– Alle har prøvd å finne en løsning. Men det er vanskelig for partene å finne fram til noe alle kan leve med. Uten at noen har skyld eller kan gis skyld for det, sa Dalseide.


Partene har ikke avtalt noen nye møter foreløpig. KS sier at de er lei for at elever og foreldre får det vanskelig fra mandag.

– Vi har gått gjennom hele avtalen og foreslått endringer. Vi prøvde å komme Utdannings-forbundet i møte. Vi ser at ikke noe av dette førte fram. Vi er lei oss for at streiken nå ved skolestart vil gå ut over tusenvis av elever og foreldre, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

KS krevde på våren at lærerne skulle være til stede på skolen 7,5 timer per dag. Lærerne protesterte. De mente at de ofte måtte forberede timer og rette prøver på andre tidspunkt. Sundnes sa at de hadde diskutert kravet under meklingen uten å finne noen løsning. Men han ville ikke si noe om hva partene hadde foreslått. Men KS sier at punktet om at de skal være der 7,5 timer er droppet.