Norge

Mener Syria-avtale er uklar

Fremskrittspartiet mener at avtalen om flyktninger fra Syria er uklar. Flere organisasjoner er skuffet over pengene som gis til å hjelpe flyktninger i nabolandene til Syria.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen vil ikke si noe ennå om partiet kan slutte i regjeringen. Hun mener at avtalen om å ta imot flere flyktninger fra Syria er uklar. Hun vil vite hva som menes på flere punkter først. Nestleder Per Sandberg sa onsdag at partiet kunne slutte om de var for uenige i Syria-avtalen. har Seks partier har bestemt at Norge skal ta imot 8.000 flyktninger over tre år. De er Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne.

– Vi har vært helt klare på hva vi mener om dette. Vårt landsmøte sa klart fra at det er uaktuelt å ta imot flere kvoteflyktninger. Så vi mener selvsagt at dette ikke er en god avtale, sier Jensen til nyhetsbyrået NTB.

– Problemet med avtalen er at det er vanskelig å lese den og få klart for seg hva den egentlig betyr, sier hun.

De seks partiene har også avtalt å gi mer penger til nabolandene som huser mange flyktninger. Men biskop Atle Sommerfeldt og organisasjonene Amnesty International Norge og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er skuffet. Sommerfeldt sier at pengene ikke er «nye». De skal isteden tas fra penger som er satt av til bistand.

Da kan pengene tas fra trengende grupper andre steder i verden, sier biskopen til avisa Klassekampen.

– Faren er at andre fattige land og utsatte grupper nå må betale. Det er veldig beklagelig, sier Sommerfeldt.

Amnesty og Flyktninghjelpen er enig.

Hver flyktning som Norge tar i mot fra Syria, vil koste 1 million kroner i løpet av de fem første årene her. Det viser tall fra Finansdepartementet.

Til sammen vil de 8.000 flyktningene koste 3,5 milliarder kroner. Da er det regnet hvor mye det koster å hente dem hit og gi dem hus i en kommune. Det skriver avisa Dagens Næringsliv.

Nesten fire millioner syrere har flyktet til nabolandene. Verdens-organisasjonen FN har bedt vestlige land om å ta imot 10 prosent av disse. Det er derfor partiene på Stortinget har diskutert seg fram til en avtale.

LES MER HER: Enige om å ta imot 8.000 flyktninger

Siste utgave

På forsiden nå