Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norge kan være sikret tre millioner vaksiner mot korona

Det er laget avtaler som i beste fall kan gi land i EU 300 millioner vaksiner mot korona. Av de kan Norge få rundt tre millioner.

– Vi har laget flere avtaler nå. Det kan gi mellom to og tre hundre millioner vaksiner for EU. Det sier Richard Bergström. Han var med på programmet Debatten. Det var på kanalen NRK torsdag kveld.

Bergström har ansvaret for vaksiner i  Sverige. Men han lager også avtaler om å kjøpe vaksiner mot korona for hele Den europeiske union (EU). Norge, Sveits og Island får også kjøpe noen av disse, uten å være med i EU.

– Norge får kjøpe én prosent av det EU får tak i. Sverige får kjøpe to prosent. Sverige har ansvar for å selge videre til Norge. Men det er hele EU som stiller opp og lar Norge, Island og Sveits få være med på handelen, sier Bergström.

Det kan bety at Norge får kjøpe mellom to og tre millioner vaksiner. Men da må alle vaksinene svenskene har laget avtaler om være gode nok. De må først bli testet og godkjent.

– Vi tror det er mulig å starte vaksinering med de første fra neste år. Men da må de virke. Flere vaksiner kan bli klare til bruk samtidig, sier Bergström.

Helseminister Bent Høie sier det nå blir jobbet med en plan for hvem som skal få vaksinen først. Han sier det er naturlig å tro at de mest utsatte vil få det først. Det er folk som er i risiko-gruppene og folk som jobber i helsevesenet.

Les mer: Blir vaksinen trygg?

Les også: – Vaksinen har jo ikke blitt testet ordentlig