Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ønsker mobilfrie skoler i Norge

Flere norske skoler har forbud mot mobiltelefon. Barneminister Linda Hofstad Helleland vil at det skal gjelde i hele landet.

Flere skoler i Norge har innført mobilforbud. Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland vil at forbudet skal bli en nasjonal sak.

Det sier ministeren til Adresseavisen mandag.

For to og et halvt år siden ble det forbudt med mobiltelefon på Hoeggen ungdomsskole. Det ble den første skolen i Trondheim med mobilfri sone. Skolen sier det har vært positivt med et forbud. Elevene beveger seg mer og er mer sosiale. På Bleiker videregående skole i Asker i Akershus låses mobilene inn i løpet av skoledagen.

I Norge er det opp til hver skole hvordan mobilen får brukes. Men Helleland foreslår mobilforbud over hele landet. Det har de innført i Frankrike.

– Jeg er opptatt av at alle unger skal ha muligheten til å være til stede i skolehverdagen. De bør ha minst mulig forstyrrelser. Å oppleve noen timer i døgnet som er mobilfri, er veldig viktig. Om noen år ser vi effekten av mobilbruken som nå foregår. Jeg er redd for hva vi vil se, sier hun.

Helleland er bekymret. Hun frykter effekten sosiale medier kan ha på ungdommer.

– Vi ser et ekstremt press på hvordan du skal være. Før var det læreren eller nabojenta som var rollemodellen. Nå er det Kardashians og bloggerne. Det er veldig viktig at skolen snakker om dette, sier hun.

Hun sier at regjeringen ikke har snakket om et nasjonalt forbud ennå.