Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rekordkulde i Sør-Norge

Sprengkulden fortsetter i Sør-Norge. Flere steder er det satt ny kulderekord.

Onsdag morgen ble den kaldeste dagen denne vinteren mange steder i Norge. I Folldal i Hedmark var det hele 42 minusgrader.

Temperaturen i Folldal er blant de laveste temperaturene som har vært i Norge de siste 30 årene.

Av de fem kaldeste stedene i Norge natt til onsdag, var fire i Hedmark fylke. Tynset hadde 37,5 minusgrader, Alvdal 30,8 og Drevsjø 29,5.

I Sel kommune i Oppland ble det målt 39,7 minusgrader natt til onsdag.

Årsaken til de uvanlig lave temperaturene er at Europa får inn kaldluft fra Sibir i Russland. 24 mennesker har dødd av kulda i flere land i Europa. Hjemløse, fattige og eldre rammes hardest. Mange land melder om flere dødsfall.

Kulden ser ikke ut til å gi seg med det første.

– Onsdag er forventet å bli den kaldeste dagen denne uken, sier Per Egil Haga til nyhetsbyrået NTB. Han er meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Det er tomt for ved flere steder i landet.

Det er kaldt i sør, men i nord blir det litt varmere.

– Her i Sør-Norge blir det ganske vinterlige temperaturer utover dagen. Det er jo lite skyer og det blåser ganske godt. I nord vil temperaturene stige litt, sier Haga.

Meteorologisk institutt advarer dessuten mot sterke vindkast, blant annet i Folldal.

– Det kan være farlig å gå i fjellet. Sterke vindkast kan føre til strømbrudd noen steder. Trær kan blåse over veien. Løse gjenstander som trampoliner og hagemøbler kan blåse bort. Vær forsiktig når du går utendørs, advarer meteorologene på nettstedet Yr.