Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sa nei til ulike lokale tiltak mot korona

En gruppe i Helsedirektoratet foreslo at deler av landet kunne starte opp som vanlig igjen. Årsaken er at det er lite smitte der. Det ble avvist av direktøren i FHI.

Helsemyndighetene har vurdert om å lage egne regler for ulike deler av landet. Det gjorde de allerede i starten av april. Det viser et dokument som er laget av en gruppe i Helsedirektoratet (Hdir). Avisa Dagens Næringsliv skrev om det først.

– Så langt har Norge altså klart å hindre epidemien fra å komme til deler av landet. Vi har klart å stoppe spredningen i deler av landet Det er fortsatt igjen en del arbeid noen steder. Dette gjør at det kan være ulike tiltak på forskjellige steder. Slik kan mer og mer av landet gå over til nesten normal drift, står det i dokumentet.

Les mer: Alle med symptomer på korona kan bli testet

Men for å få det til måtte kommunene ha kontroll på spredningen av smitte. De måtte ha oversikt over hvor mange som ble smittet av hver som var syk. Og de måtte ha oversikt over hvor mange som var smittet per 1.000 innbyggere. Det måtte de vite for de siste fire ukene.

Camilla Stoltenberg er direktør i Folkehelse-instituttet (FHI). Hun skrev 5. april at de var uenig i forslaget om å lage ulike regler og tiltak for ulike deler av landet. FHI mente forslaget verken var realistisk eller noe de ønsket å gjøre. Stoltenberg skrev det til Bjørn Guldvog. Han er helsedirektør og sjef i Helsedirektoratet.

Les også: Tiltak mot korona har rammet sårbare barn

Regjeringen har vært bestemt på at de vil ha mest mulig like regler og tiltak i hele landet. De andre partiene på Stortinget har sagt at de er uenige. De vil at områdene med minst smitte bør få åpne opp før de som har mest smitte.