Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skal teste mer på grensa

Det er litt mindre smitte i Norge, men fremdeles for mye. Det sier helseministeren. Nå styrkes testing på grensen.

I forrige uke hadde Norge rundt 930 meldte tilfeller av korona. For to uker siden hadde vi smitte-rekord i landet. Men i uke 2 kan Folkehelse-instituettet melde om en klar nedgang. 

Myndighetene har lettet litt på regler og råd. Nå kan kommuner med lite smitte servere alkohol. Det er også greit å ha besøk i private hjem. 

– Mange vil vi skal åpne raskere, men vi må være varsomme. Selv om smitten har gått ned, er den fortsatt altfor høy, sier helseminister Bent Høie på en pressekonferanse onsdag.

Les også: Mye smitte fra utlandet i januar

Regjeringen vil at flere på grensa skal testes. Derfor trapper de testingen opp på 32 grense-steder. Det sier justisminister Monica Mæland.

Myndighetene krever nå at alle tester seg på grensen. Det er et midlertidig unntak på Svinesund. Det skyldes for dårlig kapasitet.

Mæland sier at personer som bryter denne plikten til å teste seg kan straffes med bøter.

– Det er slik at alle de stengte grensene vil følges opp av politiet, heimevernet, tolletaten og videoovervåkning, sier Mæland.

Også passering her er ulovlig. Hun sier politiet har rundt 400 personer som nå jobber med å kontrollere grensen. Heimevernet bistår med rundt 100 soldater.