Norge

Stortinget hyllet ebola-frivillige

Onsdag reiser det første laget for å trene på kamp mot ebola. Tirsdag ble de frivillige hyllet av Stortinget.

I dag (onsdag) reiser det første laget med frivillige til britiske York. Der skal de å trene på kamp mot ebolaviruset. Tirsdag ble de frivillige hyllet av Stortinget.

Om rundt tre uker kommer de til å være midt i et av verdens farligste områder. De får msse opplæring over kort tid. Den skal være så nær virkeligheten som mulig. Etterpå skal de jobbe i et nytt behandlingssenter i Moyamba i Sierra Leone.

LES MER HER: Frisk fra ebola-viruset

Tirsdag ble fire av dem personlig takket av statsminister Erna Solberg. Også helseminister Bent Høie takket dem. Det skjedde da de ble presentert i Helsedirektoratet. Til sammen skal Norge bidra med 200 helsepersonell, utstyr, flystøtte og teknisk personell. Onsdag reiser de første 18 frivillige til Storbritannia.

– Det har vært en fantastisk respons fra norsk helsepersonell. Dere kommer til å gjøre en forskjell. For dem som er syke og de som smittes. Men også i en bredere sammenheng, sa Solberg til de frivillige.

Den yngste av dem er den 29 år gamle ambulansearbeideren og sykepleieren Inger Lise Godager. Hun sier det ikke er med en følelse av mot at hun reiser til Vest-Afrika. Men med en følelse av at det er hennes plikt å hjelpe.

– Det er ikke vi som er de virkelig modige. Det er de som kjemper for å redde liv. Uten å ha det verneutstyret og de tiltakene for beskyttelse vi har, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Ber Norge hjelpe Vest-Afrika

I tillegg til Godager drar sykepleierne Solfrid Gjevik Festøy, Solveig Hauge og Marita Solli. Teamet ledes av lege Sindre Mellesmo.

Alle har tidligere er faring fra oppdrag i utlandet. De virket veldig motiverte da NTB traff dem tirsdag.

– Vi lever i et av verdens beste og tryggeste land. Da er det vår plikt å hjelpe dem som dør i et av verdens fattigste land, sier Hauge.

Det er første gang norske myndigheter sender vanlig helsepersonell. Fire grupper på 15 personer skal bytte på å reise ut. De første nordmennene vil trolig være på plass i begynnelsen av desember. De skal jobbe i fire uker, reise hjem og ha fri i seks uker. Så får de tilbud om å reise tilbake for fire nye uker.

Norske myndigheter holder på med å få bygget en leir. Der skal hjelpearbeiderne bo. Leiren ligger like utenfor Moyamba by. Det skal bare bo norske eller andre internasjonale hjelpearbeidere i leiren. Det er for å beskytte mot smitte.

Til sammen skal 80 tonn utstyr flys til Sierra Leone. Det skal skje de neste ukene.

Norge har hittil gitt 329 millioner kroner til kampen mot ebola. Utenriksminister Børge Brende sier Norge kan gi mer hvis det blir nødvendig.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå