Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

T-banen feirer bursdag

T-banen har fraktet Oslo-folk og turister rundt i byen i mange år. Vet du hvor gammel T-banen blir?

Året 1898 startet det. Holmenkollbanen begynte å frakte folk fra Majorstuen til Besserud stasjon i Oslo. Det ble Norges første jernbane som ble drevet av elektrisitet, ifølge nettstedet Wikipedia. Men det var ingen tunnel-bane (T-bane) likevel.

Først i 1966 åpnet T-banen slik vi kjenner den i dag. Oslos T-bane er landets eneste undergrunns-bane. Fire baner i øst ble åpnet. 50-årsdagen skal selvsagt feires. Det lover selskapene som driver T-banen. Eller det som noen bare kaller «trkken».

 

Folk inviteres til å delta i dag (søndag). Feiringen startet med en tur fra Jernbanetorget til stasjonen Bergkrystallen. En guide blir med. Det blir avreise fra østgående plattform klokka 12.30. Det skriver arrangørene på nettsamfunnet Facebook.

En bok om T-banen skal vises fram. Den heter «T-banen - 50 historier om byens puls». Forfattere, politikere og artister skal være med og feire.

 

Vi reiser stadig mer med T-bane, tog og buss. 41.000 flere reiste slik i 2015, ifølge tall fra selskapet Ruter. Tallene gjelder Oslo og Akershus. Det skriver Dagsavisen.

Det skal satses enda mer på blant annet T-bane. Det planlegges ny tunnel i Oslo sentrum.

– I år er det 50 år siden vi fikk T-bane i Oslo. Det er gøy å se at over 100 millioner trolig vil reise med T-banen i løpet av 2016. Det kommer til å bli enda flere som reiser slik i framtida, sier Cato Hellesjø til avisa. Han er sjef i selskapet Sporveien.

KOMMENTARER

Om kommentarer på klartale.no

Klartale.no inviterer deg til å fortelle mer om saker og om dine meninger om saker i nettavisen. Men vi ønsker en god debatt. Derfor vil vi ikke ha trusler eller hatske meldinger på klartale.no. Vi ber også alle om å svare hverandre på en saklig måte i kommentar-feltene. Husk at dine kommentarer også leses av mange! Vi ønsker at du skriver hele navnet ditt. Det gjør det også mer interessant for andre lesere.
Hilsen redaksjonssjef Gøril Huse

Redaksjonen står fritt til å redigere i kommentar-innlegg dersom det er nødvendig. Kommentarer kan også komme på trykk i papiravisen Klar Tale.