Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror treningssentre for kvinner kan hindre diabetes

Mange flere innvandrer-kvinner får sykdommen diabetes enn norske kvinner. Forsker foreslår egne treningssentre for kvinner slik at de ikke skal få sykdommen.

Det er åtte ganger mer sannsynlig at en innvandrer fra Pakistan eller Sri Lanka får diabetes type 2 enn en etnisk nordmann, viser forskning. Det forteller Ahn Thi Tran til Dagsavisen. Hun er fastlege ved Stovner legesenter.

At så mange innvandrere får diabetes, forklares blant annet med hva de spiser. I tillegg har det sammenheng med manglende trening og dårlig økonomi.

– Vi vet at personer fra Sør-Asia oftere får diabetes og hjerte- og karsykdommer enn nordmenn. Mange kan få dette på grunn av arv. Men det handler også om livsstil, sier hun.

Nordmenn som får diabetes, får det ofte når de blir 60 år. Innvandrerne gjør det samme når de er blitt 45 år.

– Det er dyrt for samfunnet. Det er også en stor utfordring for helsevesenet, sier Tran.

Forsker Abdi Gele jobber ved Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse ( NAKMI ). Hun har for kort tid siden gjennomført en studie blant 332 somaliske kvinner og menn.

– Denne gruppen innvandrere har en tendens til å legge om til en usunn og stillesittende livsstil når de kommer til Norge. 85 prosent av kvinnene vi intervjuet var overvektige. 41 prosent var i fare for å utvikle diabetes de nærmeste ti årene, sier Gele.

Han mener det ville hjulpet med treningssentre som er delt etter kjønn.

– Mange somaliske kvinner er muslimer. De ønsker ikke å trene sammen med menn. Derfor må det startes egne treningssentre for kvinner. De må også få informasjon om hvordan de kan forebygge sykdommer som kommer av måten de lever på, sier han.