Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tusenvis av elever mister penger

40.000 færre elever får pengestøtte fra Lånekassen dette skoleåret. De har endret reglene.

Færre unge får såkalt grunnstipend fra Lånekassen dette skoleåret. Det er pengestøtte de får utbetalt én gang i måneden mens de går på videregående skole. Elever kan få inntil 3.020 kroner per måned.

Men Lånekassen har endret reglene sine. Selv om elever fikk støtte i fjor, er det ikke sikkert de får det når skolen starter nå. Det skal gjelde rundt 40.000 elever.

Foreldre som tar vare på barna alene, reagerer.

Kine Anita Hellenæs har ansvaret for datteren Christel alene. Hun tjener under 200.000 kroner i året. De nye reglene svir. Siden faren tjener over 500.000 kroner, får ikke 16-åringen stipend.

– Vi ble overrasket da vi så svaret på søknaden. Christel får 967 kroner til å kjøpe skoleutstyr for. Det skal dekke alt hun trenger for et helt år, sier Hellenæs til avisa Oppland Arbeiderblad.

Også avisa Firda skriver om en mor i Sogn og Fjordane som forsørger sønnen alene. Hun har lite penger og reagerer på de nye reglene. De gjør at sønnen ikke får pengestøtte.

Jonas Volden fra Ørland i Sør-Trøndelag mister stipendet. 18-åringen sier til Adresseavisen at han må slutte på skolen.

– Jeg tviler på at jeg er den eneste, sier han.

Tidligere har Lånekassen sett på inntekten til den som har ansvaret for eleven. Nå ser de på inntekten til begge foreldrene. Ikke bare det de tjener på jobb, men all inntekt. Det kan for eksempel være inntekter fra utleie av bolig.

Dersom en elev bor hos den ene forelderen, vil også inntekten til forelderen eleven ikke bor hos, telle. Det gjør at mange færre elever får støtte.

Grunnstipendet skal hjelpe dem som har spesielt lite penger. Det har vært for mange som har fått stipend tidligere, skriver Lånekassen på nettsiden sin.

Derfor bestemte Stortinget seg for å endre reglene. Stipendet skal i større grad hjelpe familier med minst penger.

– Ifølge loven har begge foreldrene plikt til å forsørge barnet så lenge det går i videregående skole. Plikten gjelder både når foreldrene bor sammen og når de ikke gjør det. Det sier Solbjørg Sørensen hos Lånekassen til Oppland Arbeiderblad. Det er grunnen til at begge foreldrenes inntekt nå skal telles med.

Hun sier det er naturlig at det kommer reaksjoner.