Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tyrkiske offiserer får flykte til Norge

Fem offiserer fra det Tyrkiske militæret tør ikke reise hjem igjen. De har fått asyl i Norge.

En liten del av militæret prøvede å kuppe makten i Tyrkia i fjor sommer. De klarte det ikke. Men president Recep Tayyip Erdogan ble rasende. 43.000 mennesker ble arrestert. Ikke alle var soldater. Mange var lærere, journalister og politikere. Mange av dem hadde mest sannsynlig ingenting med kuppet å gjøre.

Mange mener at Erdogan brukte kuppet til å kvitte seg med folk han ikke liker.

Fem militære offiserer jobbet for Tyrkia i Norge. Etter kuppet fikk de sparken. Og de fikk ordre om å komme tilbake til Tyrkia. Men de turte ikke. De søkte om asyl i Norge.

– Det er umulig å dra tilbake nå. Jeg har fått sparken, og passet mitt gjelder ikke lenger. Om jeg drar tilbake til Tyrkia blir jeg arrestert. Kanskje blir jeg torturert og tvunget til å innrømme noe jeg ikke har gjort. I Tyrkiske fengsler blir folk drept.

Det sa en av offiserene i intervjuet med norske myndigheter. Han og de fire andre bor nå på hemmelige steder i Norge. De fikk asyl, skriver avisen Klassekampen.

Norge og Tyrkia er begge medlemmer av forsvars-samarbeidet Nato. Det er ikke vanlig å gi asyl til folk fra et annet land i Nato.

Ülkü Kocaefe jobber på den tyrkiske ambassaden i Oslo. Han sier til avisen VG at offiserene ikke snakker sant. Han sier de trygt kan reise hjem til Tyrkia.