Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ungdomsskoler dropper karakterer

Flere ungdomsskoler bruker sjeldnere karakterer.

Flere ungdomsskoler kutter bruken av karakterer. Det har Utdannings-direktoratet og Oslo kommune inntrykk av. Likevel finnes det ikke noen nasjonal oversikt over hvilke skoler som gjør dette.

En del skoler ønsker å bruke karakterer sjeldnere. Men de ønsker ikke nødvendigvis å kutte karakterene helt. Det gjelder i perioden mellom halvårs-vurderingene. Det skriver Trine Lie Larsen til avisa Aftenposten. Hun er kommunikasjons-sjef i Utdanningsetaten i Oslo. Avisa Bergens Tidende har tidligere skrevet at 11 av 26 ungdomsskoler i Bergen kutter i bruk av karakterer.

Også flere skoler vil teste mindre bruk av karakterer. Det har Utdannings-direktoratet fått melding om.

– Karakterer i skolen er en dom på hvem du er og hva du mestrer. Det kan ta bort troen på deg selv. Det kan føre til mer sammenligning med andre, sier forsker Siv Therese Måseidvåg Gamlem. Hun jobber ved Høgskolen i Volda. Hun ser en endring i norsk skole. Det blir færre karakterer i skolen.

Men miljøet for læring og resultatene blir ikke automatisk bedre om karakterene forsvinner, sier Gamlem. Elevene må få gode tilbakemeldinger. De kan øke kvaliteten på arbeidet de gjør, sier forskeren.