Valg2021
En av hovedbolkene i NRKs debatt fra Arendal mandag kveld handlet om klima og miljø. 
Bildet viser fra venstre: leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre, leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum, leder i Sosialistisk Venstreparti Audun Lysbakken, leder i Rødt Bjørnar Moxnes, leder i Miljøpartiet De Grønne Une Aina Bastholm, programleder Fredrik Solvang, leder i Kristelig Folkeparti Kjell Ingolf Ropstad, leder i Venstre Guri Melby, leder i Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug og leder i Høyre Erna Solberg. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Denne saken er viktig for partilederne

Klima, penger, utslipp og forskjeller. For partilederne ble klimasaken det som ble diskutert mest i starten på Arendalsuka.

Hvem skal kjøre i de store byene? Hvordan skal vi få ned utslippene av klimaet? Hva koster det å forurense mindre og å få flere til å kjøre el-bil? Valgkampen er i gang. Lederne for de ulike partiene var mandag samlet i Arendal. Der diskuterte de noen av de viktigste sakene for dem i valgkampen. Blant sakene var politikken rundt klima.

Statsminister og Høyre leder Erna Solberg. Venstre-leder Guri Melby. Leder Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet (Frp). Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet (Sp), Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet (Ap). Kjell Ingolf Ropstad fra Kristelig Folkeparti, Audun Lysbakken fra Sosialistisk Venstreparti (SV) og Une Bastholm fra Miljøpartiet de Grønne (MDG).

Vedum og Lysbakken var først ut i duell. Oslo kommune ønsker å teste ut områder. Der blir det ulovlig å slippe ut klimagasser. Da kan bare elbiler kjøre der. Vedum i Sp mener det er forskjellsbehandling å ha slike soner.

– Jeg brenner for mindre forskjeller mellom folk. Det er forskjells-behandling å forby folk å kjøre sin gamle bil, som de ikke har råd til å Men hvis de har råd til å kjøpe ny Porsche el-bil, har du lov til å kjøre i sentrum, sier han. Han mener folk skal behandles likt.

Lysbakken i SV mener Vedum med vilje overser hvem som faktisk kjører bil midt i Oslo sentrum. For det er menn i dress, sier han.

Duellen ble en start på debatten om hvordan Norge skal kutte klimagasser. Norge har sagt ja til å kutte over halvparten av klimagasser. Det skal skje innen 2030. Men hvordan skal det skje? Det hadde partiene ulike løsninger for.

Høyre mener at det skal skje via CO2-avgiften. Den vil øke fra 500 kroner til over 2000 kroner, ifølge debattleder Fredrik Solvang.

Arbeiderpartiet ønsker at det skal bli dyrere å forurense. Men folk i distriktene skal slippe å få problemer fordi det tar tid å bygge ut elbil-ladere.

– Vi vil kompensere dette. De skal få penger tilbake, sier han.

Solberg vil gi tilbake avgiften til pendlerne i distriktene. De ønsker også andre nye tiltak for å stanse utslippene.

Sylvi Listhaug i Frp vil ha ned avgiften for drivstoff. Hun mener blant annet at endring i teknologi er løsningen for å få ned utslippene.

Une Bastholm i MDG vil ha helt slutt på norsk produksjon av olje- og gass. Hun mener det er det viktigste Norge kan gjøre for å kutte.

– Planen i vår var å kutte 45 prosent. I perioden i regjeringen har Solberg kuttet 1 prosent hvert år. Den takten må seksdobles for å halvere utslippene. Og det er ikke nok. Vi må gjøre enda mer, sier hun.

Statsminister Erna Solberg sier at Norge allerede er i en prosess. Vi produserer mye mindre olje- og gass enn før. Men hun forklarer at overgangen til nye næringer vil ta tid. Solberg forklarer også at Norge er på vei dit.

- Vi som politikere må tørre å ta nye grep. Vi får ikke en ny industri om vi ikke sier at det skal bli dyrere å forurense, sier Solberg.

Melby i partiet Venstre mener at klimarapporten ikke er grunnen til at Norge må kutte utslipp. For det har vi visst lenge.

– Oljealderen er på vei mot slutten. Jeg tror at Venstre og MDG er mye enig i klimapolitikken. Men utfordringen er at vi ikke bare si hva vi skal slutte med, men også hva vi skal begynne med, sier hun. Også partiet Rødt vil kutte olje- og gassproduksjonen.

Frp ønsker at den skal fortsette. Listahug frykter for norske arbeidsplasser om olje- og gass legges ned.

– Vi ønsker å lete etter mer olje og gass, sier Listhaug.

Partileder-debatten kunne ses direkte i Arendal. I tillegg kunne folk se den på TV. Hensikten er at velgerne skal får mer informasjon. Det gjør det lettere å bestemme seg for hvilket parti de skal stemme i valget.

Ble du ikke klokere? Da kan du lese Klar Tales lettleste partioversikt her.

Du kan også følge med på klartale.no for flere saker om valget.

Klar Tales valgavis kan du bestille gratis her.


---

Fakta: Partileder-debatten

  • Parti-lederne for de største politiske partiene møtes til politisk debatt.
  • Debatten skjer på debatt-arenaen Arendalsuka i Arendal.
  • Partiene fortalte om sakene de er mest opptatt av i forbindelse med stortings-valget.

---Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå