Valg2021
Bildet er av en arm som putter en stemmeseddel i en valgurne. I bakgrunnen er det en vegg med et påmalt bylandsskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / NPK

Skal du stemme i dag?

Skal du stemme i dag? Her får du vite hvordan du gjør det.

I dag er den store dagen her! Det er valgdag.

Alle med stemmerett skal i dag få gi sin stemme ved stortingsvalget. Og før du legger deg i kveld, er det klart hvem som blir statsminister i Norge de neste fire årene.

Aldri før har så mange nordmenn valgt å stemme før selve valgdagen. I dag er det er mulig å stemme helt fram til klokken 21.00 flere steder. Det må du gjøre i egen hjemkommune.

Har du valgt å vente til i dag, kan det også hende du møter på en av partilederne i valglokalet. De skal nemlig avgi sine stemmer i dag, før de spent skal vente på resultatet.

Er du enda usikker på hva du skal stemme? Her kan du lese om partienes viktigste saker.

I valglokalet vil du uansett møte valg-funksjonærene. De vil forklare hvordan du skal stemme. De viser også hvor du kan gjøre det uten at noen ser hva du stemmer. For det er hemmelig valg i Norge. Derfor får du gå inn i en bod eller bak en gardin. Inne i et slikt avlukke er det ingen som ser hvilket parti du stemmer på.

Hvis du trenger hjelp til å stemme, kan du få hjelp av en funksjonær. Har du en psykisk eller fysisk nedsettelse, kan du også få med deg en person til å hjelpe deg. Du velger selv hvem. De har taushetsplikt.

Inne i avlukket finner du flere ulike stemmesedler. Alle partier har sitt eget ark du kan velge. Det er også en seddel til å stemme blankt. Da deltar du i valget, men ingen partier får støtte fra deg. Det er en måte å vise at du er misfornøyd med politikerne og det de har gjort.

I stortingsvalg kan du bare velge ett av arkene. Enten for et parti eller for å stemme blankt. Det står mange navn med ulike nummer på arket. De er kandidater for partiet du skal stemme på.

Du kan endre rekkefølgen ved å skrive et nytt tall. Du kan også stryke de du mener bør bort fra lista. Da tegner du et kryss i boksen ved siden av navnet. Slik kan du være med på å bestemme hvilken kandidat som valgt for partiet.

Når du har valgt hva du vil stemme bretter du arket med navnene inn mot midten. Gå til en valg-funksjonær og vis valgkortet ditt eller legitimasjonen din. Da får du et stempel på stemmeseddelen du har valgt. Så kan du putte den ned i valgurnen.

Gratulerer! Du har nå stemt ved stortingsvalget. Nå er det bare å vente på resultatet. Klar Tale følger valget helt fram til midnatt.


Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå