Varmen øker faren for hoggorm
Det er varme dager i Norge fortiden. Det er også hoggormen glad for. Dette er hvordan du kjenner den igjen og hva du skal gjøre om du blir bitt.

Meld deg på nyhetsbrev fra Klar Tale.
Nyter du sommerværet? Det gjør hoggormen også.
Med sol og mange varmegrader er mange av oss fristet til å dra ut på tur. Det skal du selvfølgelig gjøre. Men det kan være lurt å se ned fra tid til annen.
– Ta gjerne en titt på bakken før du setter deg i lyngen for å nyte sommersola. Hoggormen kan også ligge der og varme seg. Det sier Mari Tosterud til nyhetsbyrået NTB. Hun er avdelingsdirektør i Giftinformasjonen.
Sånn kjenner du igjen hoggormen
Hoggormen finnes i hele Sør-Norge, helt opp til Rana i Nordland. De er ofte å finne i lyng, myr og i åpne skoger og enger. Aller helst vil de ligge i solvarme lier og bakker, skriver Folkehelseinstituttet (FHI). Man ser dem ofte på steiner og stubber i åpne landskap.
Varmen gjør at hoggormen kommer ut og soler seg. Slanger er vekselvarme dyr. Det betyr at de varmes opp av luften rundt seg. Derfor prøver de å ta inn så mye av varmen de kan.
Hoggormen er enten brun eller grå/svart med sikksakkmønster på ryggen. Om de er veldig mørke i fargen kan mønsteret være vanskelig å se.
Vi har tre forskjellige slanger i norsk natur. Hoggorm er den eneste som er giftig. De andre slangene, buorm og slettsnok, er ikke farlige.
Om du ser en slange må du la den være i fred. Alle slanger er fredet i Norge.
Hoggormen vil helst holde seg unna deg, men om du kommer for nært kan den bite.
Dette må du gjøre om du blir bitt
Bitt fra hoggorm kan gi alt fra ingen symptomer til alvorlig forgitning. Heldigvis er det sjelden farlig for friske mennesker.
Først og fremst må du følge med på egen helse og symptomer. Mange kommer ikke til å trenge helsehjelp.
Om du blir bitt er det likevel noen ting du bør gjøre. Dette er rådene fra Helsenorge:
- La bittet være i fred. Noen blir fristet til å prøve å suge eller klemme ut giften. Ikke gjør det!
- Hold deg mest mulig i ro. Gå sakte og be om støtte om du trenger. Barn som blir bitt bør bæres til de kan kjøres til legevakt.
- Hold bittstedet høyt. Det kan dempe hevelse.
- Om du begynner å hovne opp bør du markere hevelsen med tusj. Da kan du følge med på om den sprer seg.
- Hvis du ble bitt ute i skogen, på fjellet eller i andre usentrale områder bør du komme deg mer sentralt. Selv friske personer kan få alvorlig forgiftning. Da er det lurt å være nært legevakten.
Om du blir bitt i hode, hals, bryst, rygg eller mage skal du alltid dra til legevakten.
Ring nødnummeret 113 om du opplever symptomer som som hevelser over hele kroppen, oppkast, kvalme, magesmerter, hjertebank, sjokk, svimmelhet og bevisstløshet. Dette er tegn på alvorlig forgiftning.
Hund og katt som blir bitt av hoggorm må tas med til veterinær så fort som mulig. Det sier dyreklinikken AniCura. Dessverre får kjæledyr ofte kraftige reaksjoner på bittet, og ikke alle overlever.
Liten nedgang
Tross varmen har det ikke vært noen økning i bitt fra hoggorm i år. Faktisk er det meldt om litt færre bitt i år enn på samme tid i fjor.
– Antall henvendelser til Giftinformasjonen om hoggormbitt var litt høyere i mars og april. Men har ellers vært omtrent som normalt, forteller Tosterud til NTB.
Så langt i juli har 40 bitt blitt meldt inn til Giftinformasjonen. I fjor var tallet for hele juli 186. Det er det høyeste tallet siden 2021.
Giftinformasjonen fått meldinger om 224 bitt fra hoggorm så langt i år.