Norge

– Vi føler vi blir hørt

Våre meninger teller, mener 15 år gamle Sondre Stormoen. Derfor har han meldt seg inn i en politisk ungdomsorganisasjon.

Sondre Stormoen er 15 år og medlem av Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF i Longyearbyen på Svalbard. Til vanlig henger han gjerne med 16 år gamle Joakim Rasmussen på Longyearbyen skole.

Joakim bodde i Longyearbyen fra han var to uker til han var fire år. Så flyttet familien tilbake igjen da han skulle begynne i 7. klasse. Sondre har bodd i Longyearbyen hele livet. Og han er engasjert. Han er blant annet med i Ungdomsrådet og i AUF.

I Ungdomsrådet er det 10 til 12 unge med. De diskuterer politiske saker.

– Vi snakker mye tull. Men vi snakker også om plasseringen av ting i Longyearbyen. Akkurat nå er det spørsmål om hvor slalåmbakken skal ligge, forklarer Sondre.

– Hvilke saker engasjerer dere?

– Det er lokale saker som vi merker følger av. Vi var for eksempel alle enige om at vi ikke vil ha slalåmbakken flyttet. Selv om den skal gjøres større. For da får vi en annen vei å kjøre med snøscooter. Den mye lenger enn i dag. Og det er heller ikke alle som har lov til å kjøre scooter, sier Sondre. I dag er slalåmbakken rett ved Longyearbyen skole. Det er bare én bakke.

– Hva gjør dere når dere ikke er på skolen?

– Vi spiller. Data og fotball, svarer Joakim raskt. For i Longyearbyen er det bare ett lag i deres alderstrinn i idrettslaget Svalbard Turn. Dermed må de til fastlandet Norge for å kunne konkurrere. Nå er den gruslagte fotballbanen under is. Ungdomsrådet har flere ganger foreslått en egen fotballhall med kunstgress, forteller Sondre. Akkurat i den saken får de ikke støtte.

Men det skjer andre ting i Longyearbyen også. For eksempel har de hatt et LAN-party på kulturhuset.

– Det er et dataparty som «The Gathering» på ett døgn. Vi spiller hele natta, sier Joakim.

Den siste tida har det vært usikkerhet rundt arbeidsplassene i byen. Joakims far jobber i Gruve 7.

– Det var mye prat om det. Så ble det ble bestemt at det skulle fortsette. Nå er det ikke så mye prat, sier han.

Det er ikke så mange arbeidsplasser i Longyearbyen. Det er også få muligheter til utdanning på videregående skole. Joakim reiser selv til fastlandet i høst, som flere andre 16-åringer.

– Jeg skal gå videregående helse- og oppvekst på Finnsnes. Der bor jeg hos bestemor og bestefar. Mamma og pappa blir igjen på Svalbard, forklarer han.

Selv synes han det ikke er tidlig å reise på egen hånd. Men han forteller at det tok litt tid før foreldrene fikk bestemt seg.

Det er få ungdommer på Svalbard. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det kun er 129 ungdommer mellom 13 og 19 år. Årsaken er blant annet studietilbudet. Samtidig er mange arbeidsplasser bare en kort tid. Det betyr at det blir mange korte opphold. Og vennskap som brytes.

– Etter et år er det mange som flytter, sier Sondre.

Foreløpig er Sondre for ung til å stemme ved årets lokalvalg. I Longyearbyen velges politikere til lokalstyret. Valgdagen der er søndag 4. og mandag 5. oktober 2015.

Joakim kan stemme før han reiser fra Longyearbyen - om han vil. For byen er med i ordningen der 16-åringer kan få stemme.

– Jeg vet ikke om jeg skal stemme. Jeg har ikke bestemt meg ennå. Men jeg holder meg til Ap og kommer alltid til å holde med dem, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå