Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil gjøre det vanskeligere å få lån

Folk må tåle høyere rente og tvinges til å betale ned en viss del av lånet hvert år. Det mener Finanstilsynet, som vil stramme inn på reglene for å få lån.

Politikere og økonomer er bekymret for at nordmenn har mye lån. Prisene på hus er også blitt mye høyere. Renten på lån kan øke. Da vil flere slite med å betale det de skylder. Det skal fortsatt være mulig å få lån til bolig. Men Finanstilsynet foreslår strengere regler. De vil at banken skal regne med at renta øker med 6 prosentpoeng. Så skal de regne ut om kunden tåler å betale så mye høyere rente. Gjør de ikke det, får de ikke lån.

Tidligere var grensa på 5 prosentpoeng. Forslaget gjelder lån hvor folk har lånt mer enn 65 prosent av det huset er verdt.

Tilsynet vil også at folk tvinges til å betale ned minst 2,5 prosent av boliglånet hvert år. Da må mange betale mer i måneden enn nå. Tilsynet vil at regelen gjelder fra første året du har lånet. Det gjør det vanskelig å gjøre avtaler om bare å betale renter i starten.

Tilsynet vil fortsatt at folk har spart opp 15 prosent av det huset er verdt, for å få lån. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Finanstilsynet kan ikke bestemme de nye reglene. Det er opp til Finans-departementet. De skal nå bestemme seg for om de vil stille disse kravene til bankene. Det var finansminister Siv Jensen som ba Finanstilsynet om å gi sine råd.