Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ikke kreve norsk språk

Høgskolen i Oslo og Akershus vil ikke kreve at forelesere ved skolen skal kunne norsk.

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) vil ikke stille krav om språk. Han vil ikke kreve at forelesere som skal utdanne lærere og sykepleiere, skal kunne norsk.

Flere ansatte er sterkt kritiske til forslaget. Det skriver avisa Klassekampen.

– Vi bør alltid være på jakt etter de beste når vi skal ansette nye folk. Vi bør være åpne for at de beste er utenfor landets grenser, sier Rice.

Clas Jostein Claussen er førsteamanuensis ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier. Han sier at høgskolen først og fremst utdanner studenter som skal ut i arbeidslivet.

– Den viktigste oppgaven til HiOA er å utdanne lærere, barnehagelærere, sosionomer og sykepleiere. Det må vi ikke glemme. Disse utdanningene bygger også samfunnet. Lærerne og sykepleierne som blir utdannet hos oss, skal også være med på å utvikle det norske samfunnet. Det må gjøres med vår egen kultur og våre egne verdier.

Erik Dahlgren er hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved HiOA. Han er sterkt kritisk til notatet fra rektor Rice.

– Det er svært underlig at HiOA ikke skal forsvare norsk som fagspråk. Det er spesielt viktig i yrkesutdanningene. De skal bruke norsk når de kommer ut i jobb. Da er det viktig at de som underviser i faget, også kan språket godt.

Rektor Curt Rice vil ikke kommentere kritikken direkte. Men han sier at det er vanlig å ansette folk som ikke kan norsk ved universiteter.