Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fristes av gull nummer tre

Spydkaster Andreas Thorkildsen jakter på gull igjen. Mange håper også på løper Ezinne Okparaebo. Onsdag starter EM i friidrett.

Onsdag går de beste friidretts-utøverne i Europa i gang i Helsinki i Finland. Det er klart for europa-mesterskap (EM) i friidrett. Norge deltar med 28 utøvere. Det er 17 kvinner og 11 menn. Spydkaster Andreas Thorkildsen er på gulljakt igjen. Han vant gull i begge de to siste EMene.

– Jo, det er klart det frister å vinne mitt tredje EM-gull på rad, for jeg er jo ikke her på ferie. Da hadde jeg nok valgt å reise et helt annet sted, sier spydkasteren til nyhetsbyrået NTB.

I år har Thorkildsen slitt litt mer med formen.

– Jeg er litt spent på mesterskapet i år, for det er jo første gang det er EM og De olympiske leker (OL) i samme år. Derfor blir det spennende å se hvordan jeg gjør det, sier han.

Thorkildsen ble nummer to i det store stevnet i Ostrava i Tsjekkia i forrige måned. På stevnet Bislett Games i Oslo for tre uker siden ble det 3. plass.

– Jeg har trent bra siden Bislett og hatt god tid til det. Det er særlig det tekniske jeg har lagt vekt på i treningen. Det er å få kastet ut til å sitte skikkelig bra, sier han.

Spydkasteren sier at det er vanskelig å vurdere det han får til på trening i forhold til konkurransene.

– Trening er trening. Konkurranser er noe helt annet. Jeg har en annenplass fra Ostrava og en tredjeplass fra Bislett. Slike resultater ville de fleste juble for i kamp mot verdens beste. Selv om folk venter mye av meg, synes jeg det blir litt dumt å skulle snakke dårlig om slike resultater, sier han til NTB.

Onsdag kaster Thorkildsen om en plass i finalen. Torsdag er det klart for finale.

– Spydkaster Vitezslav Vesely har vært jevn og svært stabil hittil i sesongen. Nå ser det også ut som om Tero Pitkämäki er på gang. De to må jeg i hvert fall regne med. Men det er også mange som kan gjøre det bra i denne spyd-konkurransen, mener Thorkildsen.

Mange er spente på løper Ezinne Okparaebo. Hun har satt norsk rekord på 100 meter med 11,16 sekunder i Okparaebo vant også på Bislett Games for tre uker siden.

– Jeg tror det skal bli greit å komme til finalen i EM. Når jeg starter der er det bare å satse alt. EM er like viktig for meg som OL i London. Konkurransen blir tøff også her, sier Okparaebo til NTB.

Det er meldt regn og kaldt vær i Helsinki. Okparaebo sier at hun prøver å ikke tenke på det. Hun får ikke gjort noe med det likevel. I EM er løperen også påmeldt på 200 meter.

– Jeg kommer jeg nok ikke til å løpe den distansen. Jeg har egentlig allerede bestemt meg for å stå over, men er fortsatt med på startlisten, sier hun til NTB.

Løperen Jaysuma Saidy Ndure er et annet norsk håp. Det er på 100 meter for menn. Han stiller trolig heller ikke på 200-meteren.

Hekkeløper Christina Vukicevic har tidligere løpt bra. Men hun har slitt med formen i år.