Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sykler fra kapp til kapp

Øyvind Handberg regner med støle muskler og slitte sykkelbukser. Han skal sykle 25.000 kilometer.

Øyvind Handberg og to kamerater fant ut at de ville oppleve Afrika. De tre 23-åringene skal sykle fra kapp til kapp. Turen starter på Nordkapp. Om ett og et halvt år skal de være framme på Kapp det Gode Håp i Sør-Afrika.

– Vi har ikke syklet så mye fra før. Men vi har trent en del nå. Vi starter ganske rolig. Vi vil bare sykle 5 til 7 mil om dagen. Så kan vi ta lengre etapper etter hvert, sier Handberg.

Handberg er forberedt på at de kan få stive, støle muskler. Derfor er han glad for at han og kameratene ikke har dårlig tid. De kan ta fridager underveis hvis de blir slitne. De tre vil reise gjennom 20 land på turen. Etter Nordkapp fortsetter syklistene gjennom Finland og Russland. Turkmenistan og Kasakhstan er også på ruten. Så fortsetter guttene til Iran, gjennom Egypt og til Sudan. De tre skal sykle nedover øst-kysten i Afrika.

– Noen steder har det vært vanskelig å skaffe seg visum. Vi reiser ikke til steder hvor det er urolig. Derfor sykler vi ikke gjennom Somalia, forteller Handberg.
De tre mennene håper å samle inn 500.000 kroner. Pengene skal gis til FNs barne-organisasjon Unicef. De støtter skoler i Afrika. Syklistene får norske bedrifter til å gi penger for hver kilometer de sykler. De tre prøver også å få folk til å tenke mer på miljø-problemene i verden.

Handberg og kameratene har måttet spare penger. De må betale for det de trenger på turen.
– Vi har jobbet de siste månedene og spart penger. Vi kommer til å leve enkelt. Vi skal sove mye i telt, forteller Handberg.

Syklistene er forberedt på litt trøbbel på turen.
– Noen steder kan det være vanskelig å tillatelser til ting. Vi er også forberedt på at tingene våre kan bli stjålet, sier Handberg.

Artikkelen er fra Klar Tale nr 32, 20. august 2009.