Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tid for Paralympics

Mariann Vestbøstad Marthinsen kjemper om gull på ett ben. Fredag starter Paralympics i Vancouver i Canada.

Den store åpnings-sermonien i Paralympics holdes i BC Place i Vancouver. Det skjer natt til lørdag.

Mariann Vestbøstad Marthinsen mangler ett ben. Hun amputerte bort høyrefoten da hun var to år gammel. Til vanlig bruker hun en ben-protese. Hun er en del av den norske troppen til Paralympics.

Det er første gang Vestbøstad Marthinsen deltar i Paralympics for vinter-idrett. Hun går langrenn. I februar vant hun sin første medalje på ski. Hun vant gull i verdenscupen i langrenn.

Vestbøstad Marthinsen har kjempet i Paralympics for sommer-idrett tidligere. I 2008 vant hun bronse-medalje på 100 meter rygg i svømming. Det var i Beijing i Kina.

Hun ble også verdensmester i 2009. Det var i grenen 100 meter ryggsvømming.

Cato Zahl Pedersen er leder for den norske troppen i Vancouver.
– Jeg tror Norge får medaljer i Vancouver. Fire til fem medaljer er et mål, sa Zahl Pedersen før han reiste til Canada.

Skiskytterne er de første som skal konkurrere. Det skjer lørdag. Nils-Erik Ulset er fra Tingvoll og Trygve Steinar Toskedal Larsen er fra Avaldsnes. De skal konkurrere i langrenn og skiskyting for Norge.

Cato Zahl Pedersen hadde flere seire i alpint på 1980- og 1990-tallet. I år har Norge ingen utøvere i alpint. Men allerede på åpningsdagen skal laget i rullestol-curling i aksjon. De skal spille mot
Tyskland.

Laget i kjelke-hockey har en sølv-medalje fra forrige Paralympics. Det var i Torino. Laget spiller sin første kamp lørdag.

Toppen ble nådd på Lillehammer i 1994. Der fikk Norge 29 gull. Da Paralympics var i Torino i 2006, vant Norge bare ett gull.

Paralympics varer til 21. mars. Dermed har Norge mange dager på seg til å ta medalje.