Tema

0 i styringsrente - dette betyr det

Torsdag satte Norges Bank ned renta til 0 prosent. Fredag er det flere banker som setter ned sine renter. Men de er fortsatt mer enn 0. Dette er grunnen.

Styringsrenta i Norge har aldri vært så lav som den er nå. Det er første gang i historien at den er på 0 prosent. Årsaken til at den er så lav, er at det er store problemer med norsk økonomi. Mye er stengt. Mange er uten jobb. Lav rente kan være med på å få økonomien i gang igjen. En styringsrente på 0 har også flere konsekvenser.

Les videre: Renten er 0 prosent

Flere norske banker har satt ned rentene sine nå, skriver nyhetsbyrået NTB. Det blir derfor billigere å ha lån. Men de som har penger i banken vil tjene mindre på det. De fleste har mer gjeld enn penger i banken. Det betyr at det er flere som får bedre råd av lavere renter.

Når vi får bedre råd, kan vi også bruke mer penger. Men lav rente betyr nesten alltid lav verdi på norske kroner. Det blir derfor dyrere å kjøpe ting fra utlandet.

Les også: Farger vekker følelser

Regjeringen har bedt om at de som har råd skal bruke penger. Det kan være å pusse opp, eller reise på ferie i Norge i sommer. Når folk gjør det, tjener bedriftene penger. Da kan flere komme tilbake på jobb.

For de fleste er boliglånet den største gjelda de har. Derfor er det mange som er spent på om det blir billigere eller dyrere. Men den påvirkes av flere ting enn bare styringsrenta.

Les mer: Arbeidsledige kan få penger raskere

Styringsrenta blir bestemt av Norges Bank. Den kan kalles en bank for banker. Bankene kan ha penger på konto der. De kan ha så mye de vil hos Norges Bank, men de får bare rente på noe av det. Det er det som er styringsrenta. Når den er på 0 prosent, er bankene mer interesserte i å låne ut pengene. Det kan være til folk eller andre banker.

Pengene som banker låner ut til folk kan komme fra flere steder. Noe har de fra vanlige folk som har sparepenger i banken. Og noe har de lånt av andre banker. Når banker låner penger av hverandre, betaler de rente. Det er det som kalles pengemarkeds-rente, eller Nibor-rente. Den er ofte litt høyere enn styringsrenta. Årsaken er at bankene skal tjene penger.

Les også: Norges Bank kutter renta enda mer

Les mer: Setter ned renten

Norges Bank har satt ned renta to ganger før i vår. Men renta folk må betale til banken, har blitt satt ned med mindre. Noen har ventet i seks uker før de fikk lavere rente. Noen banker har sagt at det er reglene som gjør at de må vente.

Flere mener det er feil. Jorge Jensen er fagdirektør i Forbrukerrådet. Han sier bankene nå har fått hjelpen de trenger fra staten for å hjelpe kundene sine gjennom korona.

– Det er feil at bankene må vente før de gjør noe. Regelverket er helt tydelig. Du kan sette ned renten med en gang. Men hvis de skal sette den opp, så må de vente seks uker, sier han til avisen Dagens Næringsliv.

Les også: Slik vil de hindre at du skylder for mye

Morten Andreas Meyer er generalsekretær i Huseierne. Han håper alle bankene setter renta ned nå.
– Nå har også Nibor-renten blitt mye lavere. Da er det på tide at bankene setter ned rentene på boliglån med en gang, sier han.

Hallgeir Kvadsheim er økonom. Han er leder av pengeverkstedet.no. Han sier til Nettavisen at det er på tide at bankene setter ned renta. Det burde kommet før, mener han.

Han forklarer at pengemarkeds-renten er 60 prosent lavere enn den var 20. mars. Den har sunket fra 1,1 til 0,43 prosent. På det sosiale mediet Twitter sier Kvadsheim hva du bør forvente. Han mener over 2 prosent i rente er for dårlig.

Siste utgave

På forsiden nå