Norge

Slik vil de hindre at du skylder for mye

Det er for lett å få forbrukslån i Norge. Da får mange høy gjeld de sliter med å betale. Nå vil myndighetene lage strengere regler.

Har du lyst på et dyrt smykke eller kanskje en ferietur? Så har du egentlig ikke råd? Noen løser dette ved å ta et forbrukslån. Da blir bådet smykket og turen mye dyrere enn opprinnelig pris. For det koster å ha slike lån.

Nordmenn har mye i gjeld. Mange sliter med å betale slike forbrukslån. Derfor skjerper myndighetene reglene. Bankene får ikke låne ut om de ikke kan forsikre seg om at du kan betale gjelda.

Bankene har frist til 15. mai. Da må de tilpasse seg de nye kravene. Hensikten med de nye reglene er at det blir mindre risiko for mye gjeld.

Tåler du en økning i renta på 5 prosent? Det vil bankene måtte sjekke. Det gjelder enten du ønsker å bruke kredittkort eller ta et forbrukslån.

Dessuten skal du ikke ha mer i gjeld til sammen i alt enn fem ganger det du tjener i året. Det stilles også krav til å betale hver måned. Alle forbrukslån må kunne betales ned på fem år. Finanstilsynet kan straffe banker som bryter reglene.

Men det blir også muligheter for at banken ikke må følge reglene alltid.

I dag er det mange banker som frister med forbrukslån. I fjor bestemte Stortinget at det er forbudt med aggressiv markedsføring av forbrukslån. Men det skjer fortsatt, mener Stortinget, Forbrukerrådet og Finanstilsynet

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier hun er skuffet over at Finanstilsynets retningslinjer fra 2017 ikke er blitt fulgt opp av bankene.

– Retningslinjene fra Finanstilsynet kom i 2017. De har ikke blitt fulgt. Det synes jeg ikke er godt nok. Derfor har vi nå bestemt krav som alle banker må forholde seg til, sier Jensen.

Allerede i 2017 ble det strengere krav til markedsføring og betaling av forbrukslån. Til sommeren vil bankene kunne sjekke hvor mye gjeld folk har, før de får ja til slike lån. Målet er altså at bankene skal kunne gjøre grundigere vurderinger av kunder som søker om lån.

– Dermed vil de kunne bidra til at færre får forbrukslån dersom de vil slite med å betale tilbake, sier Jensen.

Forbrukerrådet mener bankene må stilles til ansvar om de gir lån til personer som ikke kan betale. Det samme har regjeringen foreslått i et forslag til ny finansavtale-lov.

Siste utgave

På forsiden nå