Se for deg at vi jobber hardt og klarer å løse verdens problemer. Vi får slutt på krig, fattigdom og klimakrise. Men så kommer en stor asteroide og ødelegger alt livet på jorda. Hva var alt arbeidet godt for da?
Forsker Knut Robert Fossum stiller spørsmålet. Han leder forskningen ved CIRiS, Senter for tverrfaglig forskning i rommet.
– Elon Musk mener at vi ikke kan satse alt på én planet. Tanken er at menneskeheten før eller siden må gjøre seg uavhengig av jordkloden. Han mener derfor at må vi gjøre det mulig å bo på Mars, sier Fossum til Klar Tale.
Musk driver det private romselskapet SpaceX. De jobber med å lage fartøy og teknologi som skal gjøre det mulig å reise til Mars. Og leve der. Musk har sagt at han vil sende mennesker til den røde planeten allerede i 2024.
Det er mye tidligere enn verdens romfarts-organisasjoner har planer om. Mange tviler på at det blir mulig om så kort tid.
Den amerikanske romfarts-organisasjonen NASA skal først sende folk tilbake til månen. Der har ikke mennesker vært siden 1972. En egen romstasjon utenfor månen skal brukes til å teste teknologi.
– En lignende romstasjon kan brukes som en bensinstasjon på veien til Mars. Da kan et fartøy gå fram og tilbake med drivstoff. Så kan et annet fartøy som er laget til å reise i rommet, dra videre til Mars, forklarer Fossum.
Det er både dyrt og farlig å reise så langt som til Mars. Strålingen i verdensrommet er det største problemet for mennesker.
– Store doser stråling er usunt for kroppen. Celler og organer kan få skader, sier Fossum.
I tillegg svekkes muskler og skjelett på vei gjennom rommet. Der er det ingen tyngdekraft.
– Du vil ikke klare å gå på Mars etter flere hundre dagers reise gjennom rommet. Russiske romfarere som kom tilbake fra romferd, måtte bæres ut av romskipet. De klarte ikke å stå på beina, sier han.
Det er også psykisk krevende å dra på romferd.
– Det tar rundt 500 dager å dra til Mars og hjem igjen. Du får kanskje hjemlengsel av å være på ferie noen uker. Da kan du bare se for deg hvordan det er å være borte i flere år og på en annen planet. Dette vil påvirke hvor godt du er i stand til å utføre oppdraget, sier Fossum.
Fartøyet som skal kunne frakte mennesker til Mars, må kunne lande trygt. Det skal helst også klare å reise tilbake igjen. Dette jobber forskerne med å løse.
– Vi må bestemme hvorfor vi skal dra til Mars. Det avgjør hvor avansert teknologi som trengs. Skal vi bare plante et flagg og si at vi har vært der? Eller skal vi flytte dit? spør Fossum.
I det siste tilfellet er det ikke så nøye om vi kommer oss hjem igjen. Slik tenker de som støtter Elon Musks planer.
– Det er allerede folk som vil være først ute. For dem er spenningen ved oppdagelsen viktigere enn faren, sa Musk under en konferanse, ifølge nettstedet Business Insider Nordic.