Tema

Hva gjør mørket med oss?

Det er mørkt når du drar fra jobb. I nord ser ikke folk sola på lenge. Mennesker trenger lyset for å fungere.

Denne saken ble publisert første gang 24. november 2018.

Vi har vel alle blitt redde av mørket. Kanskje så du en film, eller noe annet som skremte deg. Turte du ikke gå alene hjem om kvelden?

Men det er ikke dette mørket vi skal skrive om i dag. Det skal handle om høstmørket. For hva i alle dager gjør det med oss at det blir mørkere ute?

– Veldig mange kjenner at de blir påvirket av mørketida. Mange føler seg mer slitne eller trøttere enn om sommeren. Noen føler de trenger å sove mer, er mer nedfor, eller er mer irriterte for eksempel, sier Silje Hasmo Holm til Klar Tale. Hun jobber som psykolog i Haugesund i Rogaland.

– For noen kan disse symptomene bli en alvorlig vinterdepresjon. Det gjelder 
5 til 10 prosent av folk i Norge, sier Holm. Det viser tall fra Norsk Helseinformatikk

Depresjon er en tilstand der folk kan føle seg triste og nedfor, ha dårlig selvfølelse og merke at matlysten forandrer seg. Det kan også være vanskelig å konsentrere seg, å sove, å føle glede eller å være interessert i ting. Mange tenker vonde, negative tanker. Har du det sånn mesteparten av tiden? Føler du det slik i minst to uker? Da kan du være deprimert, sier Holm.

– Hvorfor påvirker høsten og vinteren oss sånn?

– Mennesker har en indre døgnrytme som er på litt mer enn 24 timer. Den tilpasser seg etter lyset. Det gjør noe med oss når det blir mørkere om høsten og vinteren, sier Torhild Pedersen til Klar Tale. Hun er stipendiat og forsker ved Universitetet i Bergen (UiB).

Pedersen er med i en forsker-gruppe som heter Bergen stress- og sove-gruppe.

– Lyset om morgenen er med på å sette døgnrytmen. Det gir signaler til hjernen om at det er dag og tid for aktivitet. Når vi ikke har lyset om morgenen, bruker vi lenger tid på å komme i gang, sier Pedersen.

Uten lyset blir døgnrytmen forsinket, sier Pedersen. Vi blir trøttere om morgenen og det blir vanskelig å sove om kvelden.

– Hvorfor kan noen føle seg nedfor, spesielt om høsten, tror du?

– Det kan være flere grunner. Det at vi ikke har så mye lys, spiller en viktig rolle. Lyset påvirker hjernen vår og gjør noe med humøret vårt, sier Pedersen.

– Derfor må vi gjøre det lysere rundt oss! sier hun.

For hva skal du gjøre, om du blir spesielt påvirket av høstmørket?

Når du våkner om morgenen bør du sette på så mye lys du klarer. Det finnes lamper som har ekstra mye lys i seg. Det er fint å bruke når du for eksempel spiser frokost. Det er også viktig å gå ut når det er dagslys. Det gjelder uansett om det er sol eller overskyet, sier Pedersen.

Det er viktig å ha masse lys om morgenen og på dagen. På kvelden er det viktig å skjerme seg for lys. Det kan være kunstig lys fra dataskjermer. Det gjør at vi sover bedre, sier hun.

– Det er veldig viktig å få nok lys, sier Holm.

Hun har flere tips for å unngå en vinterdepresjon.

– Aktivitet er medisin mot depresjon. Det gjelder både sommer og vinter. For mange tenker at det går over med å legge seg under dyna. Men når man allerede er sliten, hjelper ikke det, sier hun.

– Å være i aktivitet trenger ikke bare være å trene. Det kan også være hyggelige aktiviteter som å tegne, spille spill, lage mat, spille musikk, kose med hunden eller andre aktiviteter du liker, sier Holm.

– Ikke sitt alene med tankene dine. Et annet råd er støtte fra familie og venner. Gjør gjerne dette sammen med rådet over, sier Holm.

– Det finnes god hjelp på internett også. For eksempel har psykolog Magnus Nordmo laget videoer om å vinne over depresjon på nettstedet Youtube. På nettsiden 
kognitiv.no kan du også finne brosjyrer som kan hjelpe deg.

– Blir tegnene på depresjon alvorlige? Klarer du ikke å følge opp skole eller jobb? Eller går det utover hverdagen din? Da bør du kanskje søke profesjonell hjelp. Du kan snakke med fastlegen din, eller sjekke hvilke tilbud kommunen din har, sier Holm.

Du kan løse en oppgave til denne artikkelen. Den finner du under Ukens oppgave, nr 45.

Siste utgave

På forsiden nå