Tema

Hipp hurra! Slik feirer vi 17. mai

Når skal du stå opp, hva skal du spise og hva skal du gjøre? Her er en uhøytidelig guide til hvordan du kan feire 17. mai.

Du kan løse oppgaver til denne artikkelen. Ukens oppgave finner du her.

###
###

Er du ikke våken ennå?

Mange har vært oppe lenge. Det gjelder dem som spiller i korps, skal gå i tog eller har andre viktige oppgaver på

Folk pynter seg i

og andre festklær. Søljen og slipset må sitte perfekt!

###
###

Gratulerer med dagen!

Klokka 8 heiser vi flaggene. Korpsene spiller nasjonalsangen «Ja, vi elsker dette landet». Gå til nærmeste skole og la deg røre av den høytidelige stemningen. Kanskje gråter du en liten skvett?

###
###

Nå er du kanskje klar for en sen frokost?

Vi dekker bordet med rundstykker, laks, eggerøre og andre godsaker. Noen skåler i champagne til frokost. Men vær forsiktig hvis du har barn. 1,4 millioner nordmenn har sett

på 17. mai. Det viste en undersøkelse i 2015, ifølge Av-og-til. Organisasjonen jobber med alkohol-vett.

###
Bildet viser barnetoget som går forbi Slottet 17. mai 2016.

Barnetoget starter!

17. mai er barnas dag. Skole-elever vifter med norske flagg og roper hurra. Slik har det vært siden 1869. Toget i Oslo går forbi Slottet. På balkongen står

og familien og vinker. Det har de kongelige gjort siden 1906. Kanalen NRK viser barnetog på TV.

###
###

Nå trenger du kanskje mer mat i magen?

Fire av ti nordmenn spiser flere enn tre pølser på 17. mai. Til sammen spiser vi 13 millioner pølser. Det er færre enn før. I 2009 spiste vi 16 millioner pølser på nasjonaldagen. Nå vil flere ha hamburger i stedet.

###
###

Hvis været er bra, spiser vi masse is.

I beste fall selger kiosker seks ganger mer is enn vanlig. 17. mai er kjent som dagen da barna får viljen sin. Kanskje får de spise fem eller ti is – hvis de klarer.

###
###

Nå er det kanskje tid for en tidlig middag eller sen lunsj

. Rømmegrøt og spekemat er populær mat på 17. mai. Kaker hører også med, og de skal pyntes med fargene til flagget. Kransekake ser du på bildet til venstre. Den har lange tradisjoner. Bløtkaka var mest populær før. Men de siste årene er pavlova (til høyre) blitt mest populær. Vi pynter den med røde og blå bær.

###
###

Så blir det moro på skoler over hele landet.

Barna bytter ut

med gammeldagse leker denne dagen. De kaster baller på bokser eller hopper om kapp i sekkeløp. Foreldrene selger pølser, kaker og is.

###
###

Folketoget starter!

Dette er toget for absolutt alle som vil gå i tog. På bildet ser du et folketog i Trondheim fra 1800-tallet. De første feiringene av 17. mai var i Trondheim. Mathias Conrad Peterson startet tradisjonen med feiring og borgertog. Han var redaktør for Adresseavisen. Senere ble barnetogene mer populære.

###
###

Er det fortsatt liv i deg?

begynner nok å bli trøtte. De har festet i hele mai. Russen feirer at videregående skole er ferdig. Ordet russ er kort for «depositurus». Det er latinsk og beskriver en ung student. Her i Norge har russen feiret siden 1811. Den røde lua kom i 1905.

Kilder: Store Norske Leksikon, NRK, Aftenposten, Nortura, Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Siste utgave

På forsiden nå