Fiskestengene står på rad og rekke langs låveveggen på gjestegården Ersgard. Den ligger nord for Trondheim. Rett nedenfor slynger Stjørdalselva seg oppover i slake svinger. Her i elva starter livet for noen tusen villaks i Norge.
– Dere kan fiske med sluk, flue eller mark. Har noen med eget utstyr? Det må renses først. Syk laks finnes i elver på Sør- og Østlandet. Det vil vi ikke ha her, sier Gunnar Daniel Fordal. Han er leder i Stjørdalsvassdraget elveeier-lag.
Fiskerne drar på seg vanntette bukser og sko. De skal ned til elva for å lære.
På 1800-tallet var det mest utlendinger som fisket laks i norske elver. Spesielt folk fra Storbritannia reiste til Norge. De ble kalt lakse-lorder. De hadde mange elver å velge mellom.
Det finnes 450 lakseelver i Norge. 200 av dem er det mulig å fiske villaks i. Men det er mye færre laks enn før.
– Mer enn 1 million laks kom inn i til norske lakseelver hvert år på 1980-tallet. Nå kommer det omtrent en halv million laks hvert år, sier lakseforsker Eva B. Thorstad til Klar Tale. Hun er med i vitenskapelig råd som gir faglige råd om villaksen. Hun jobber også ved NINA (Norsk Institutt for naturforskning).
Hun sier at det er store utfordringer for villaksen.
– Oppdrett av laks er den største trusselen, mener sier hun.
Oppdrettslaks rømmer fra oppdretts-anleggene. De svømmer opp i elvene.
– Oppdretts-laksen gyter med villaksen. Da får vi laks som klarer seg dårligere i naturen, sier Thorstad. Forskerne har funnet villaks med gener fra oppdretts-laks i 150 norske lakseelver. Det viser en ny rapport.
– Problemet finner vi over hele landet. Det er verst der det er oppdretts-anlegg i sjøen i nærheten, sier Thorstad.
Andre trusler mot villaksen er lakselus. Den spiser på fisken. Vannkraft gjør at strøm og mengde vann i elvene endrer seg. Parasitten som heter Gyrodactylus i elvene er også en stor trussel. Elver med slike parasitter må behandles. Elva stenges for fiske i årevis.
Å fiske villaks er en viktig kulturtradisjon og næring. Derfor teller forskere hvor mye villaks som kan fiskes.
Langs Stjørdalselva kan fiskerne stå på 40 ulike områder. De må betale for å fiske.
– Dere tar et kast. Så går dere noen skritt før neste. Slik kan dere få fisket i flere deler av elva, sier Morten Velde. Han har fisket fra han var barn.
2019 er villaksens år. Folk skal få vite mer om hvordan det forskes på villaks. Og hvordan de tar vare på villaksen. forteller Torfinn Evensen. Han er general-sekretær i organisasjonen Norske Lakseelver. De lager arrangementer rundt i hele Norge sammen med Norges jeger- og fiskeforbund. Det finnes også en internasjonal plan for å ta vare på villaksen. Årets laksefiske i Norge startet 1. juni.
Det synger fra snerten i fluestengene. «Plopp», sier det når fiske-sluken treffer overflaten i elva. Snører med fluer frister i overflaten. Men det er en kunst å få laksen til å bite på.
– Å fiske med flue er gøy uansett, selv om jeg ikke får laks. For hvert eneste kast prøver jeg å bli bedre, sier Eldar Berli. Han svinger stanga en gang til.
Norge har en femtedel av all villaks i verden. Derfor er det viktig å ta vare på den.
– Det er Miljødirektoratet som bestemmer hvor mye villaks som kan fiskes i elv og sjø. De jobber sammen med forskere. De gir råd om fiskereglene er strenge nok, sier Evensen til Klar Tale.
Grunneiere eller rettighets-lag skal passe på at reglene følges. Eller frivillige lag og organisasjoner.
– De skal holde oppsyn og overvåke fisket, sier Evensen.
I Stjørdalselva har du lov til å fiske én laks på et døgn. Får du laks, må du vente til neste dag. Du kan fiske maksimalt 6 laks i en sesong. Det er forskjellige regler i forskjellige elver og for ulike områder.
Laksefiskerne har stått i elva i timevis. Støvlene lekker vann. Skuldrene er stive, men håpet lever.
Der! «Plask». En gedigen laks hopper to meter i været. Men den biter ikke på.
Natt blir til dag. En del av fiskerne har sovet noen få timer, tatt en økt i elva og sovnet igjen.
– Hoi! roper noen lengst borte i elva. Der står Knut Harald Ulland alene i morgensola. Stanga bøyer seg tungt. Han sveiver og sveiver. Svetten pipler i panna.
Torkjell Evensen løper for å hjelpe. Snart ligger laksen og spreller i elvekanten.
– Det er noe av det råeste jeg har opplevd! sier Ulland. Han gliser fra øre til øre. 11 kilo Stjørdals-laks. Den skal røykes og nytes.
De andre fisker videre. Men det spørs om fiskelykken er brukt opp for denne gang.
Dette er villaksens liv:
Om sommeren og høsten kommer laksen opp til spesielle plasser i elva. Der legger hunn-laksen egg i groper i elva.
Eggene klekkes i elva om våren. Ut svømmer lakse-yngel.
Laksen vokser 2-5 år i elva. Da er den 10 til 15 cm. Den liker å gjemme seg i elva. Hvor mange hulrom som finnes mellom steinene i elva, bestemmer gjerne hvor mange laks den kan tåle.
Etter ett til fire år er laksen klar til å gå ut i sjøen. Da kalles den laksesmolt. Laksen går noen tusen kilometer ut i sjøen. Da er det naturlig at mange dør.
Laksen må til sjøen for å bli stor. Etter ett til tre år i havet, kommer de tilbake i elvene. Da har de reist 2.000 til 3.000 kilometer. De gyter på høsten.