Tema
Bildet viser ren ribbe som skjæres opp.

Slik kan du hjelpe for at klimaet skal bli bedre

Klimautslippene må bli mindre. Du kan hjelpe ved å spise mindre kjøtt.

Vi må gjøre store endringer for å kutte utslipp av klimagasser. Det sier FNs klimapanel (IPCC). De har laget en ny rapport. Klimapanelet mener at det kan bli fare for å lage mat dersom det blir varmere på jorda. Faren vil være høy om temperaturen øker 1,5 grad og svært høy ved 2 grader.

Flere mener at Norge kan gjøre mye mer for å bidra.

Ola Elvestuen er klima- og miljøvernminister i Norge. Han mener at rapporten er «svært illevarslende». Han sier at det ikke er nok å kutte ut å bruke bensin og diesel.

– Vi må også endre måten vi produserer mat på i verden. Vi må spise mindre kjøtt. Og vi må slutte å bygge ned naturen, sier Elvestuen.

Han mener at regjeringen har satt i gang mye for å bedre dette. De har laget en avtale med matbransjen. De vil ha mindre svinn av mat. Det blir også forbudt å dyrke i myr på nytt.

Norge har lenge vært engasjert i å bevare regnskog i andre land. Men nå er Amazonasfondet i fare. Årsaken er uenigheter mellom Norge og regjeringen i Brasil.

FN-rapporten viser hvor viktig Norges politikk for regnskogen er for klimaet, mener Øyvind Eggen. Han er generalsekretær i Regnskogfondet,

– Å fortsette med å ta vare på regnskog vil være Norges viktigste klimatiltak i årene som kommer, sier Eggen. Han er bekymret. Årsaken er at det forsvinner og hugges regnskog i Brasil.

Eggen mener Norge må bruke mindre soya til mat for dyr og fisk. Norge kjøper soya fra utlandet.

Det finnes likevel håp, tror Bård Vegard Solhjell. Han er generalsekretær i Verdens Naturfond (WWF).

– Vi kan legge om hvordan vi bruker landarealer, sier Solhjell. Han foreslår at regjeringen fortsatt jobber for en avtale i verden om klima. Maten som produseres og det vi bruker må være bærekraftig. Dessuten burde Norge verne de gamle skogene.

Organisasjonen EAT kom med en rapport tidligere i år. Det står det at vi bør halvere det vi bruker i verden av kjøtt og sukker. Samtidig må vi spuse dobbelt så mye av nøtter, grønnsaker og belgfrukter som bønner.

FN-rapporten sier også at vi må endre det vi spiser. Vi bør bruke mer plantebasert korn. De foreslår å spise mer korn, bønner, frukt og grønnsaker.

Mat fra bærekraftig dyrehold slipper ut mindre klimagasser. Det hjelper også at vi kaster mindre mat.

Frode Pleym er leder i Greenpeace Norge. Han mener at vi må endre matvanene våre med en gang. Årsaken er at vi er i en akutt situasjon.

– Vi må produsere mindre kjøtt. Og vi må spise mindre kjøtt, sier Pleym.

Mer fra Tema

På forsiden nå