Tema

Kan jobbing på natta gi kreft?

– Arbeid på natta gir kaos i kroppen, sier forskere.

Sykepleiere, brannfolk, politi. Mange av oss må av og til jobbe på natta.

Det kan skade helsa. Nattarbeid gir kaos i kroppen. Det gir større risiko for å få sykdommen kreft, sier forskere.

En gruppe med eksperter har sjekket. De er 27 forskere fra 16 land. Verdens helse-organisasjon (WHO) har gitt forskerne oppdraget.

Resultatet er trykket i tidsskriftet The Lancet Oncology.

– Dette er det nærmeste vi kan komme å kunne fastslå at nattarbeid gir kreft, sier Johnni Hansen til Fagbladet 3F. Han er forsker.

Hansen har vært med i gruppen til WHO. Organisasjonen undersøkte temaet også i 2007. De kom fram til samme resultat.

– Da gjaldt det bare kvinner og brystkreft. Nyere forskning tyder på at nattarbeid også kan gi kreft i prostata og kreft i tykktarmen og endetarmen. Dermed risikerer også menn å bli syke, sier Hansen.

Er det lite søvn som kan gjøre folk syke? Nei, det handler ikke om det, ifølge forskeren. Det handler mer om forstyrrelse av døgnrytme. Det handler også om påvirkning av lys om natta.

– Vi står opp når det er lyst og legger oss når det er mørkt. Slik er vi fra naturens side. Lys om natta narrer hjernen vår til å tro at det er dag, sier han.

Cellene blir gjerne gjenoppbygd og reparert om natta. Nattarbeid kan gi kaos i kroppen. Det er dersom leveren tror at det er kveld, og andre organer tror at det er dag, sier han.

– Det kan være en av forklaringene på hvorfor nattarbeid sannsynligvis gir kreft, sier Hansen.

Undersøkelsene sier ingenting om hvor mye nattarbeid som skal til før man får kreft. Det sier professor Anne Helene Garde til Fagbladet 3F.

– Eller hvordan arbeidet kan tilpasses slik at risikoen blir mindre, sier hun.

Rundt 4 prosent i Norge jobber regelmessig om natta. 10 prosent jobber på natta av og til. Det gjelder dem mellom 15 år til 75 år. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Siste utgave

På forsiden nå