Tema
Bilde 1 av 4

Ansiktet ditt kan erstatte pass, penger og billetter

Ny teknologi kan gjøre hverdagen enklere. Men får vi overvåking med på kjøpet?

Et lite blikk i kamera, og kaffen er betalt. På kafeen Heimatt i Oslo kan du betale med ansiktet ditt.

– Vi begynte med ansikts-betaling i juni. Da ville mange kunder prøve det. Nå har vi noen som bruker det fast. Men det skjer ikke oftere enn annenhver dag, sier Karoline Øien til Klar Tale. Hun er assisterende leder på kafeen.

Til denne artikkelen kan du løse en oppgave. Ukens oppgave finner du her.

En nettside registrerer mange punkter i ansiktet ditt. Informasjonen kobles til bankkortet ditt. Så er det bare å bestille, se inn i et kamera og trykke på en skjerm.

Teknologien kalles ansikts-gjenkjenning. Maskiner analyserer punkter i ansiktet ditt. De læres opp til å kjenne igjen det unike mønsteret punktene lager i ditt ansikt.

Denne informasjonen er en sensitiv person-opplysning, forklarer Trine Smedbold. Hun er juridisk rådgiver i Datatilsynet.

– Ansiktet ditt er helt unikt for deg. Alle selskaper som behandler slike person-opplysninger, skal ha sikret informasjonen godt. De skal ha gode grunner til å bruke slik teknologi, sier hun.

Så lenge det er frivillig for kundene, er det greit med ansikts-betaling, sier Smedbold. Men kundene må samtykke. De må si at selskapet har lov til å ha og bruke informasjonen om dem.

På kafeen i Oslo gjør ansikts-gjenkjenning betalingen enklere. Du kan kjøpe kaffe selv om du har glemt lommeboka. Men teknologien kan brukes på mange måter.

I Storbritannia kan butikkeiere bli varslet om kunder som stjeler. Et selskap tilbyr kamera-overvåkning med ansikts-gjenkjenning. Har en person tidligere stjålet fra butikken? Da kan de som jobber der få et varsel. Det skjer når personen dukker opp i butikken igjen.

I Kina bruker myndighetene teknologien for å følge med på borgerne. Kameraer filmer folk på offentlige steder. De er koblet til et arkiv med informasjon om folks ansikter. Slik får myndighetene vite det dersom du går på rødt lys. De har et eget system med poeng. Folk som oppfører seg dårlig, mister poeng. Dermed mister de også ulike goder i samfunnet.

– Ansikts-gjenkjenning kan brukes til å finne ut hvilken etnisk bakgrunn du har. Teknologien kan se om du er lei deg eller glad. Det vil mange synes er skummelt. Men den kan også gjøre hverdagen lettere. Et britisk prosjekt skal forsøke å gjøre det mulig å fly helt uten billett, sier Smedbold.

Informasjonen om folks ansikter kan ha stor verdi. Politiet kan bruke ansikts-gjenkjenning i etterforskning. Men også andre med dårlige hensikter kan være interessert i slik informasjon.

– Dersom noen har for eksempel ansiktet til alle reisende, må de ha et sikkert nok system. Ellers kan noen stjele folks identitet ved å bruke ansiktet deres. Har du en gullgruve av informasjon, vil noen alltid være interessert i den, sier Smedbold.

Betaling med ansiktet fører kanskje ikke til at du blir mer overvåket. Men det er vanskelig å forutsi hva som kan skje med ny teknologi, sier Smedbold.

– Utviklingen går kjempefort. Det kan være vanskelig å henge med. Ansiktet kan bli ditt nye adgangskort på jobb. Myndighetene kan bruke det til passkontroll. Det er sikkert ennå dyrt for bedrifter å bruke. Men det kan fort bli billig, sier hun.

Klar Tale spurte folk på gata hva de synes om ansikts-gjenkjenning: 

Grace Njeri

– Jeg synes det blir for mye. Tenk hvis noen ligner på deg, eller bruker et bilde av deg?

Katarina Lovær Solvang

– Jeg synes at vi som borgere burde være opplyste. Vi må være forsiktige med det. Men de som utvikler teknologien, sier den kan gjøre hverdagen vår enklere. Så det er veldig lett å akseptere det. Det er vanskelig å se hva som er for mye og hva som bare gjør hverdagen lettere.

Siste utgave

På forsiden nå